Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A pozsonyi reptér rivalizálhat a bécsivel

2003.11.18. 08:48
Aránytalanul magas a Bécs melletti schwechati repülőtér bérleti díja, ezért a harminc kilométerre lévő pozsonyi légikikötő forgalma megelőzi az osztrákot. A Ferihegyi repülőtér is olcsóbb a bécsinél, de a nagyobb távolság miatt rosszabbak az esélyei.
A Bécs melletti schwechati repülőtér aránytalanul magas bérleti díjai azt eredményezhetik, hogy az onnan csupán 30 kilométerre lévő pozsonyi légikikötő a forgalom tekintetében megelőzi az osztrákot - mondta Walter Nettig, a bécsi gazdasági kamara elnöke és Rudolf Kadanka, az osztrák kongresszusi turizmus szövetségének tagja.

Szívóhatás

A TASR szlovák hírügynökség által idézett két szakember szerint a bécsi repülőtér az egyik legdrágább a világon, a pozsonyi reptér díjai ennél 50 százalékkal alacsonyabbak. Pozsonyban a repülőtéri illeték utasonként 490 korona, a leszállási illeték pedig tonnánként 435 korona.

Pozsony szívóhatása már most érződik, az Austrian Airlines (AUA) például jövő májustól a szlovák fővárosból indít járatokat Brüsszelbe, Párizsba és Londonba. Az osztrák Der Standard által idézett Andreas Hacker, a McDonald's gyorsétterem-hálózat európai igazgatója máris jelezte, hogy ha az AUA-nál nem javul a helyzet és folytatják a járatok leépítését, akkor az amerikai társaság elköltöztetheti európai központját az osztrák fővárosból, ahonnan a kontinens 19 országának 1200 McDonald's-éttermét irányítják.

Fejleszteni kellene

A pozsonyi repülőtéren mindazonáltal erősen fejleszteni kellene a szolgáltatásokat ahhoz, hogy fel tudja venni a versenyt a bécsivel. Most például hetek óta nem működik az étterem és a büfé, és az utasok csak automatából ehetnek, ihatnak.

Bár a Ferihegyi repülőtér ugyancsak olcsóbb, mint a bécsi, a lényegesen nagyobb távolság miatt rosszabbak az esélyei, mint a pozsonyi légikikötőnek.