Benedek
-4 °C
5 °C

Kész a légitársaságok uniós feketelistája

2006.03.17. 07:47
Az EU területéről kitiltott társaságok listáját az unió hivatalos lapjában várhatólag március 24-én hozzák nyilvánosságra - írta a Napi Gazdaság.
A Légügyi Biztonsági Bizottság, az Európai Bizottság szakértői testülete elkészítette azoknak a légitársaságoknak a listáját, amelyek gépeit kitiltják az unió területéről. A bizottság ennek alapján még a jövő héten határozatot fogad el, amelyet hivatalos lapjában várhatólag március 24-én hoz nyilvánosságra - ezzel hatályba is lép a döntés.

A listát minimum háromhavonta felülvizsgálják, hogy lehetővé tegyék az érintett légitársaságnak a biztonságot érintő hiányosságok, hibák kijavítása esetén a visszatérést, illetve hogy esetleg új cégnevekkel egészítsék ki azt.

Az összeállításnál nemcsak a tagországok légügyi hatóságainak és repülőtereinek a véleményét, információit vették figyelembe, de lehetőséget adtak az érintett társaságoknak, hogy válaszoljanak a vádakra, magyarázatot adjanak a tevékenységükkel kapcsolatos negatív tapasztalatokra.

Elsősorban az EU repülőterein tartott műszaki ellenőrzések eredményeiből indultak ki, hogy kizárják az utaztatásból azokat a légitársaságokat, amelyek elavult, rosszul karbantartott gépeket üzemeltetnek és a figyelmeztetések ellenére sem voltak képesek ezen változtatni.

Az EU-szintű döntést megelőzve eddig négy ország, Nagy-Britannia, Franciaország, Belgium és Svájc állított fel ilyen feketelistát. A brit listán tíz, a francián és a svájcin öt, a belgán kilenc légitársaság szerepel. A legtöbb kisebb fekete-afrikai országoké, de van köztük észak-koreai, ukrán, azerbajdzsáni és bolgár is.