Mihály
2 °C
16 °C

Esnek az újságrészvények

2005.08.26. 07:42
Szkeptikusan állnak a nyomtatott sajtóhoz a befektetők az internetes sajtó terjedésének korában. A világ legnagyobb lapjainak részvényei is esnek.
Az internetes sajtó előretörésének korában meglehetősen szkeptikusan tekintenek a befektetők a lapkiadók részvényeire, a nyomtatott sajtóban közel sem látnak akkora sztorit, mint a határok nélküli világhálóban. A patinás amerikai újságkiadók részvényeinek árfolyamára igencsak rányomta bélyegét ez a hangulat, a minimum félmilliárd dolláros kapitalizációval rendelkező 14 legnagyobb egyesült államokbeli kiadó kurzusa 9 százalékkal csúszott vissza az elmúlt fél évben.

Különösen sokat, 17 százalékot veszített értékéből a Washington Post, ám a The New York Times tulajdonosai még ennél is nagyobb, 20 százalékos veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni - írja a CNN Money. Több befektetési bankár is úgy véli, a visszaesés után ismét vonzó befektetéssé váltak az újságok, nem kell őket még teljesen leírni. A USA Today kiadóvállalata, a Gannett papírjaiért például a jövő évre várt nyereség mindössze 13-szorosát fizetik, miközben az előrejelzések tízszázalékos bevételnövekedésről szólnak. Jó befektetésnek gondolhatja az újságokat Warren Buffett is, aki mind a Gannettben, mind a Washington Postban jelentős pozíciókkal rendelkezik.

Az előrejelzések szerint az idei második félévben ismét növekedésnek indulnak majd a nyomtatott sajtó reklámbevételei, a növekedés azonban egy számjegyű marad. A patinás lapok eközben azért részesülnek valamennyire az internet térnyeréséből is. A vezető lapok szájtjai ugyanis a leglátogatottabb oldalak közé tartoznak a világhálón, egyre növekvő reklámbevétellel örvendeztetve meg a tulajdonosokat.