Eleonóra
-1 °C
2 °C

Milliárdokba kerül Kínának a rézkereskedő hibája

2005.11.17. 08:22
A kínai tartalékhivatal az állam legfőbb döntéshozó szerve, az államtanács hozzájárulását kérte ahhoz, hogy 200 ezer tonna rezet exportáljon a tartalékokból - értesült tegnap a Reuters piaci forrásokból. Erre minden bizonnyal a tartalékhivatal egyik kereskedője által kötött üzlet miatt kényszerülnek.

A kereskedő, Liu Csi-ping a hírek szerint igen költséges short pozíciókat nyitott 100-200 ezer tonna rézre a londoni fémtőzsdén (LME), a magas rézárak esésére spekulálva. A réz tonnánkénti ára azonban azóta újabb rekordmagasságba, 4132 dolárra emelkedett, Liu pedig - a hírek szerint felettesei utasítására - eltűnt, miután az eladni kívánt réz nem áll rendelkezésére, így a tartalékhivatalnak az eladandó árut nagy ráfizetéssel, magasabb áron kellene beszereznie.

A tartalékhivatal cáfolta, hogy volna ilyen nevű kereskedője, az LME kereskedői azonban at állítják, hogy személyesen ismerik Liut, aki Kína legfőbb rézkereskedője.

Peking a szakértők szerint a múlt hét óta jelentős erőfeszítéseket tesz, hogy lenyomja a réz világpiaci árát. Ennek érdekében a tartalékhivatal közölte, hogy 200 ezer tonnát kíván exportálni és összesen 1,3 millió tonnányi tartalékkal rendelkezik.

A kereskedők szerint azonban a bejelentés arra utal, hogy a hivatal szorult helyzetben van, mert egyébként nem szokta előre bejelenteni szándékait. Ráadásul kétséges, hogy az exportálni kívánt mennyiséget valóban szállítani tudja.