Valér
4 °C
8 °C

Nagyon drága lett a régiós bankvásárlás

2006.10.17. 07:34
A bankok a nettó profitszintjükhöz képest 75-szörös szorzóval kelnek el a szektorban - derül ki a KPMG elemzéséből. A még eladásra váró bankok jelentős része olyan pénzintézet, mely már nem kelti fel a potenciális befektetők érdeklődését.

Hihetetlenül megdrágult a bankvásárlás Kelet- és Kelet-Közép-Európában - derül ki a KPMG elemzéséből. Mint azt Simonyi Tamás, a szervezet kelet- és kelet-közép-európai pénzügyi szektoráért felelős igazgatója elmondta, az idén eddig lezárult bankvásárlási tranzakciók átlagos könyvértéke 4,79 százalék volt, ami, összevetve a 2003-2006 közötti időszak 3,32 százalékos átlagos értékével, kiugróan magasnak számít. A bankok a nettó profitszintjükhöz képest 75-szörös szorzóval kelnek el a szektorban.

A régióban ugyanakkor nem tőkét, hanem inkább eszközállományt vásárolnak a bankok - véli Simonyi, aki szerint a 12 százalék feletti tőkemegfelelési mutatóval büszkélkedő bankoknak a magas tőkésítettségét már nem igazán fizetik ki a vásárlók. A szakember szerint ugyanakkor az idei év után nem folytatódik ez a tendencia: az eladásra váró 12-18 bank java része olyan kis pénzintézet lesz, amely már nem igazán kelti fel a potenciális befektetők érdeklődését.

Ráadásul a várt tranzakciók egy része olyan piacokat érint majd, mint Lengyelország, ahol egy kis piaci részesedés megvásárlásával felvállalt aránytalanul nagy munkabefektetés aligha éri meg. Az ugyanakkor bizonyos, hogy a rendkívül kedvező árak, illetve a bankpiaci fejlesztések hihetetlen nagy tőkeigénye miatt az elkövetkező két-három évben az állami kézben lévő bankokat értékesítik tulajdonosaik - véli az igazgató. A régió bankpiacán a változások más miatt is borítékolhatóak.

A 860 milliárd eurós eszközállománnyal bíró kelet- és kelet-közép-európai bankpiac jelenleg harmadát adja Oroszország, holott méreténél fogva sokkal nagyobb potenciál rejlik benne. Az EU-hoz csatlakozott országok éllovasa Lengyelország, a maga 20 százalékos piaci erejével, ám az ország mérete alapján látható, hogy a lengyel bankszektor is elmarad fejlettségben a teljes régió eszközállományának 10 százalékát biztosító Cseh- és 8 százalékát adó Magyarországtól.

A KPMG számításai szerint a kelet- és kelet-közép-európai hitelpiac 2013-ig éves szinten átlagosan 11,4 százalékos mértékben bővül. A vezető szerepet Lengyelország és Szlovákia viheti, 14 százalékot meghaladó növekedéssel, a viszonylag magas GDP-arányos hitelnagysággal bíró Magyarországon az éves átlagos hitelállomány-bővülés 8,3 százalékos lesz 2013-ig a KPMG szerint, amivel a hitelportfólió 46 milliárd euróról 87 milliárdra nő majd hazánkban.