Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Ki akarják szűrni a génszennyezett amerikai rizst

2006.10.20. 07:40
A jövőben a hosszú szemű hántolt rizs minden szállítmányát ellenőrizzék, amely az Egyesült Államokból az EU-tagállamokba érkezik, nem tartalmaz-e génmanipulált terméket - fogja javasolni az Európai Bizottság az illetékes brüsszeli hatóság hétfői ülésén, azt követően, hogy az Egyesült Államokkal nem vezettek eredményre a tárgyalások a genetikailag módosított magok közös szűréséről.

Az uniós ellenőrzésnek ott kell történnie, ahol a rizs az EU területére érkezik, függetlenül a rendeltetési helytől, és az intézkedés - vagy ha úgy tetszik, szankció - anyagi következményei az exportőrt terhelik.

A "rizsháború" augusztus végén tört ki, amikor az amerikai hatóságok elismerték, hogy a német Bayer Crop Science által kikísérletezett, de engedéllyel nem rendelkező LLRICE601 rizsre akadtak egy szállítmányban. Az EU akkor Washington felelősségévé tette, hogy az EU-ba irányuló export ne tartalmazza a szóban forgó fajtát. Ennek ellenére a múlt hónapban Belgiumban és Hollandiában is megjelent a "szennyezett" termék, amelyről kiderült, hogy a Rotterdam kikötőjébe érkezett 20 ezer tonnás amerikai szállítmányból származik.

ranciaországban, Svédországban és Németországban is génmanipulált rizst találtak, ám az nem a rotterdami fuvarból került a piacra. A Washingtonnal folytatott tárgyalások eredménytelensége után Brüsszel most az ellenőrzés szigorítását kezdeményezi - ezt kell a tagállamok képviselőiből álló állandó bizottságnak megerősítenie hétfőn. Az EB hangsúlyozza, hogy az LLRICE601 nem jelent egészségügyi kockázatot, ám az uniós piacra csak engedélyezett gmo-termék kerülhet.

Tavaly az unió kétszázezer tonnányi hosszú szemű hántolt rizst importált az Egyesült Államokból, amelynek piaci értéke meghaladta az 52 millió eurót.