Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A kínai földrengés az inflációt is gyorsítja

2008.05.22. 08:09
A szecsuáni katasztrófa, a már eddig negyvenezer halálos áldozatot követelő földrengés a térség 14 ezer ipari vállalatának csaknem 10 milliárd dolláros kárt okozott. A gazdaság visszaesésére azonban aligha kell számítani, az élelmiszerárak drágulására viszont igen: a térség az ország legnagyobb sertéstenyésztő tartománya és a gabonatermesztése is jelentős.

A Szecsuan tartományban május 12-én bekövetkezett földrengés elsődleges gazdasági hatása a szakértők szerint várhatóan inkább az infláció felgyorsítása, mint a gazdasági növekedés lassítása lesz. A katasztrófa, amely eddig legalább 40 ezer halálos áldozattal járt, az ipari minisztérium adatai szerint több mint 14 ezer iparvállalatot sújtott és ezzel 67 milliárd jüan (9,6 milliárd dollár) összegű kárt okozott az iparnak, ami a tavalyi kínai GDP 0,5 százalékának felel meg.

A szakértők szerint azonban ez nem teszi szükségessé az eddigi növekedési előrejelzések módosítását, miután a tartomány csak 3,3 százalékkal részesedik a teljes gazdaságból. A következő egy-két hónapban kissé csökkenhet az ipari növekedés üteme, de az újjáépítési munkák hatása a második félévben ezt bőven ellensúlyozni fogja. A pekingi kormány 70 milliárd jüan (10 milliárd dollár) összegű alapot hoz létre az újjáépítési munkák finanszírozására.

A mezőgazdaságban okozott kár azonban előreláthatólag tovább növeli a máris 12 éves csúcson lévő inflációt, miután csökkenti az eddig sem túl bő kínálatot. Szecsuan az ország legnagyobb sertéstenyésztő tartománya és a gabonatermesztése is jelentős. Az élelmiszerárak így a korábban vártnál lassabban mérséklődnek a második félévben, ráadásul a jegybank inkább lazítással, mint szigorítással fog reagálni a katasztrófára - mondta a Bloombergnek a Lehman Brothers hongkongi elemzője. Egyes térségekben szén-, áram- és üzemanyaghiány mutatkozik, és az 5 millió hajléktalan elpusztult otthonainak újjáépítése és berendezése is árfelhajtó keresletet fog támasztani a piacokon.

Ven Csia-pao miniszterelnök közölte, hogy a kormány erősíteni fogja az árak ellenőrzését. Az év/éves infláció áprilisban már amúgy is 8,5 százalékra gyorsult - jóval meghaladva a kormány 4,8 százalékos célkitűzését -, és a következő hónapokban elemzők szerint elérheti a 9 százalékot. A tőzsdeindexek öt éve a legnagyobbat zuhantak Kínában kedden az utórengések gazdasági következményeivel kapcsolatos félelmek miatt.

Elemzők szerint a befektetőket elsősorban a bankok rosszhitel-állományának felduzzadása aggasztja, miután a pénzintézetek egymás után jelentik be, hogy növelik a földrengés sújtotta régióknak nyújtott hiteleket. A kormány, amely eddig a hitelkorlátozások szigorításával és a bankok kötelező tartalékrátájának emelésével próbálta fékezni az inflációt, most enyhített a szigoron. A kínai bankok eddig 2,99 milliárd jüan hitelt ajánlottak fel az újjáépítés finanszírozására a bankfelügyelet adatai szerint.