Alfréd
-3 °C
3 °C

Robbie Williams szerint jó dolog a cd-másolás

2003.01.20. 15:30
Robbie Williams a cannes-i zenei vásáron bejelentette, hogy szerinte az illegális cd-másolás klassz dolog. Szakértők szerint évente körülbelül nyolcszázmillió hamis cd kel el a világon.
Robbie Williams, akit nyolcvanmillió fontos (harmincmilliárd forintos) szerződés köt az EMI-hoz, saját bevallása szerint vizsgálatot indított a tárgyban, és minden nagyobb lemezcéget megkérdezett a másolatokkal kapcsolatos álláspontjáról és az esetleges ellenlépésekről, közölte a BBC.

Tehetetlen cégvezetők

"A cégvezetők gyakorlatilag semmit nem tudtak mondani" - állítja. "Szerintem ez óriási, teljesen tehetetlenek. Tudom, hogy emiatt a kiadóm és a menedzserem haragudni fog rám, de ez a véleményem" - mondta az énekes.

Williams legutóbbi albuma, az Escapology a november 18-i kiadás óta ötmillió példányban kelt el. Az EMI vállalati források szerint csak akkor jöhet ki nyereségesen ebből az üzletből, ha a lemezből legalább 18 millió példány fogy.

Nyolcszázmillió hamisítvány

Szakértők szerint évente körülbelül nyolcszázmillió hamis cd kel el a világon, míg a legális példányok száma 2001-ben 2,4 milliárd körül alakult. A cégek helyzetét tovább rontja, hogy egyre többen töltenek le számokat ingyen az internetről. A zeneipar forgalma 2001-ben kilenc százalékkal, 30,3 milliárd dollárra esett.

A nagy-britanniai kiadókat tömörítő British Phonographic Industry adatai szerint 2001-ben az illegális hanghordozók forgalma az Egyesült Királyságban 36 százalékkal nőtt, ami 27 millió fontos kárt okozott a vállalatoknak.