Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Terjed a Robin Hood-adó

2008.07.29. 06:45
Nagy-Britanniában is reális lehetőséggé vált, hogy - több mediterrán ország példáját követve - rendkívüli adót vessenek ki az energiacégek megnövekedett nyereségére.

A londoni parlament alsóházi gazdasági bizottsága által tegnap kiadott jelentés szerint "kényszerítő szükség" van arra, hogy a drasztikus világpiaci áremelkedés nyomán képződött pluszbevételek egy részét a leginkább rászoruló fogyasztói rétegekhez csoportosítsák át. A jelentés nem beszél az átcsoportosítás mikéntjéről, de úgy fogalmaz, "legalább egyszeri lefölözés" lenne indokolt.

A brit szakszervezetek egy hét végi munkáspárti tanácskozáson sürgették az energiacégek profitjának megadóztatását, ez azonban egyelőre nem szerepel Alistair Darling pénzügyminiszter költségvetési tervében. Gordon Brown kormányfő korábban azt mondta, lépéseket fog tenni a rászorulók terheinek csökkentésére. Eddig azonban ténylegesen csak annyi történt, hogy a szigetország hat nagy villamosenergia-cége - még tavasszal - megígérte: a következő három évben 225 millió fontot fordít a jövedelmük több mint tíz százalékát energiahordozókra költő családok támogatására.

A parlamenti jelentésben felvetett különadó gondolata persze heves ellenkezést váltott ki az érintett vállalatok részéről. Duncan Sedgwick, az energiaszolgáltatók egyesületének vezérigazgatója azt mondta: ha a jövőben is stabil ellátást akarnak biztosítani, akkor a vállalatoknak szabadságot kell adni a fejlesztésekhez és beruházásokhoz.

Van, ahol már be is vezették

Az iparág felháborodása érthető, ha figyelembe vesszük, hogy Olaszországban a cégek első féléves nyereségén jócskán meglátszott a Berlusconi-kormány által kivetett pótadó hatása. Az Edison nemrég jelentette be, hogy az első hat hónapban a tavalyihoz képest hatvan százalékkal alacsonyabb, 102 millió eurós nyereséget tudott elérni. A Robin Hood-adó nélkül nagyjából kétszer ennyi lett volna a társaság profitja.

Az EU ingedi

Ha úgy látják jónak, különadót vethetnek ki a tagországok kormányai az olajtársaságok rendkívüli nyereségére - mondta José Manuel Barroso a június végi uniós csúcsértekezleten. Az Európai Bizottság elnöke szerint a jövedéki adók csökkentése ugyanígy elfogadható válaszlépés lehet az olajárak drasztikus emelkedésére.

A pótadó ötletét azonban egyre több EU-ország ülteti át a gyakorlatba. Portugáliában néhány héttel ezelőtt fogadták el azt a javaslatot, amelynek értelmében a kőolaj-kitermelő és -elosztó vállalatok a tartalékkészleteik 25 százalékával megegyező pótadót kötelesek fizetni. José Sócrates miniszterelnök az idén 100 millió euró bevételre számít ily módon, s azt a rászorulók támogatására fordítanák.

Magyarországon a PM a Világgazdaság kérdésére annyit közölt, vizsgálja az esetleges különadó lehetőségét.

Többen őrültségnek tartják az ötletet

Miközben a politikusok egyre több helyen hajlanak a népszerű Robin Hood-adó bevezetésére, a fősodorhoz tartozó gazdasági szakértők továbbra is őrültségnek tartják az ötletet. Dieter Helm oxfordi professzor a Financial Timesnak kifejtette: a pótadó egy sor beruházási döntés újragondolására kényszeríti a cégeket, és aláássa az azt bevezető országok iránti bizalmat.

A Nemzetközi Valutaalap szóvivője, David Hawley is rossz ötletnek tartja a szóban forgó elvonást, ugyanakkor elismeri: ha olyan országok vezetik be, amelyek iránt régóta bizalommal vannak a beruházók, akkor ez a bizalom hosszabb távon aligha rendül meg. Mindenesetre az efféle terheket a lehető legegyszerűbb módon kell szabályozni, és nem szabad visszamenőleges hatállyal alkalmazni azokat - idézi az IMF szóvivőjét a Reuters.