Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Csend huszonnégy cd-n háromszáz fontért

2001.10.24. 15:46
Egy brit művész annyira felháborodott azon, hogy az amerikai rádióadók a reklámidő növelése érdekében minden apró szünetet kiszerkesztenek adásaikból, hogy úgy döntött: 24 cd-s csendkollekciót állít össze. A gyűjtemény ára háromszáz font (nagyjából százhúszezer forint) lesz.
Matt Rogalsky december 12-én huszonnégy órán keresztül figyeli majd a BBC Radio 4 adását egy speciális szoftver segítségével - közölte a Reuters. A program minden apró szünetet (a szavak közötti csöndeket is beleértve) felvesz; a gyűjtemény egy-egy lemezén egy-egy óra csendjei lesznek hallhatók. A művész szerint megbecsülhetetlen, hogy egy órányi adásból mennyi csendet lehet összeszedni.

Megmenteni a csendet

Rogalsky akkor döntött a csend-kollekció összeállítása mellett, mikor egy újságcikkben arról olvasott, hogy Amerikában a rádióadók gyakran kiszerkesztik ezeket a rövid szüneteket, hogy több idő maradjon a reklámoknak.

Zajos csend

"Ezek a csendek nem teljesen némák - áll a művész közleményében -, hiszen a szünetek tele vannak apró, egyébként alig észlelhető zajokkal." A teljes mű címe "S". Az elnevezés egy száz évvel ezelőtti eseményre utal: 1901. december 12-én vette Guglielmo Marconi az első transzatlanti adást - a jel három darab s hangból állt.

Csak gyűjtőknek

Rogalsky tervei szerint összesen huszonnégy darab másolatot készít gyűjtőknek, darabonként háromszáz fontért. A projekt honlapja szerint a gyűjteményben a cd-k mellett megtalálhatók lesznek a részletes technikai lírások is.