Ervin
14 °C
22 °C

Háromnapos munkahét a Rolls-Royce-nál

2001.10.12. 11:10
A Rolls-Royce és a Bentley nyolcszáz dolgozójának kell háromnapos munkahétre átállnia október végétől. A Volkswagenhez tartozó vállalat illetékesei szerint a luxusautók iránti kereslet a szeptember 11-i terrortámadások után hatvan százalékkal esett vissza.
Az új munkarendet október 29-én vezetik be, és legalább január 7-ig fenntartják - közölte a Guardian. A cég abban bízik, hogy jövő év elején már vissza lehet állni a szokott termelésre. Bár a Rolls szóvivője megjegyezte: "A kivételes politikai és világgazdasági helyzetben senki nem tudja megmondani, hogy állunk majd néhány hónap múlva." Biztos, ami biztos, a rövidített hét mellett összesen 2500 munkásnak három extra szabadnapot is ki kell vennie a kéthetes karácsonyi szünet mellé.

Kölcsönadott napok

A terror miatt feleannyian sem vesznek luxuskocsit
A vállalat azt tervezi, hogy a munkások fizetését nem csökkenti az említett időszakban, de az alkalmazottaknak le kell dolgozniuk a most kihagyott napokat, ha a kereslet újra emelkedni kezd. A Volkswagen egyébként is úgy tervezi, hogy a Bentley termelését ezerötszázról kilencezerre emeli 2003-ra.

A Bentley forgalma három százalékkal nőtt idén

Az eladások nyolcvan százalékát produkáló Bentley forgalma idén 12 százalékkal (404-ről 450-re) emelkedett a legfontosabb, amerikai piacon. A bevétel 45 százalékát biztosító országban azonban a terrortámadások után példátlan mértékben zuhant a kereslet. Szeptemberig azonban ezzel együtt is 3,2 százalékkal nőtt a cég forgalma (1012-ről 1045-re), míg Nagy-Britanniában tíz százalékkal, 334-ről 301-re csökkent az eladott kocsik száma. A hazai piacon a Rolls-Royce még rosszabbul szerepelt, a forgalom harmadával esett: 62-ről 42-re.