Szilvia
5 °C
16 °C

Jót tett Romániának az egységes adó

2005.08.17. 08:21
Az idén bevezetett egységes adórendszerben kilenc százalékkal csökkent a társasági adó, a külföldi működő tőke-beruházások összege ötödével emelkedett.
Sikeresnek tekinthető a januárban bevezetett egységes romániai adórendszer - derül ki a bukaresti pénzügyminisztérium tegnap közzétett állásfoglalásából, amely mindenekelőtt a kedvező foglalkoztatási, illetve külföldi beruházási hatásokra hívja fel a figyelmet. Romániában a munkanélküliségi ráta 5,5 százalékos, aminél az utóbbi 13 évben nem jegyeztek fel alacsonyabbat, miközben az átlagbér éves alapon több mint 20 százalékkal emelkedett.

Több adó, több tőke

A külföldi működőtőke-beruházások összege az év első hét hónapjában 19 százalékkal nőtt tavalyhoz képest és 750 millió dollárt tett ki. Már korábban is voltak kedvező következményei az egységes adórendszer bevezetésének, az első negyedévben ugyanis a tervezettnél 2,5 százalékkal több adóbevétele volt a román büdzsének. A pénzügyi tárca szerint eddig a költségvetési bevételek növekedése elsősorban az adócsökkentés miatt javuló fizetési morálnak volt köszönhető.

Az egységes adórendszer január óta van érvényben Romániában, Calin Popescu Tariceanu tavaly decemberben hivatalba lépett kormánya egyik első intézkedésével ugyanis 16 százalékra szállította le a 25 százalékos társasági adót, és szintén 16 százalékos egységes személyijövedelemadó-kulcsot vezetett be az addig 18-40 százalékos kulcsok helyett. A nettó jövedelmek emelkedésének és a lej erősödésének hatására az év első hét hónapjában 59 százalékkal nőttek az újautó-eladások az országban. A román jegybank az áremelkedés ütemének hatékonyabb leszorítása érdekében bejelentette, hogy áttér az inflációs célkövetés rendszerére, amit a térség más országaiban is alkalmaznak. A bank az idei év végére 7,5 százalékos, 2006 decemberére pedig 5 százalékos inflációt tervez.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?