Mátyás
-6 °C
1 °C

Szabadesésben a románok vásárlóereje

2008.05.12. 17:08
A pénzügyi tanácsadók, légiszállítók és dohányfeldolgozók keresnek Romániában a legjobban.

Közel kétszeresen csökkent 2008 első három hónapjában a romániai lakosság reálkeresete az árak növekedéséhez viszonyítva - olvasható az erdélyi Krónika hétfői számában.

A lap a legutóbbi felmérések adataira hivatkozva megállapítja: míg az árak több mint 2 százalékkal növekedtek, a reálbérek csökkenése meghaladta az 5 százalékot, ami a lakosság vásárlóerejének 8 százalékos esését jelenti.

A reálbércsökkenést a márciusi, aránylag jelentős béremelések sem voltak képesek megakadályozni, így az elérte az 5,6 százalékot. A legnagyobb fizetések továbbra is a pénzügyi tanácsadással foglalkozó cégeknél tapasztalhatók, az ott dolgozók nettó átlagbére márciusban 3600 lej (mintegy ezer euró) közelében volt az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint. A bérek ötös toplistájának második helyezettje a légi szállítás ágazata, amelyet a dohányfeldolgozó, valamint a kőolajfeldolgozó ágazat követ. Az ötödik a rangsorban az informatika.

E felmérés szerint a legrosszabbul fizetett ágazat továbbra is a fafeldolgozás, ahol a nettó átlagbér 674 lej (185-188 euró) volt márciusban. Szintén alacsony munkabérek jellemzik a készruha-, a vendéglátó-, a textil- és a bútoripart. A bérek növekedése az év első három hónapjában éves átlagban is lelassult. Míg januárban az előző év azonos időszakához képest 30 százalék fölötti volt a béremelkedés, márciusra ez 20 százalék alá csökkent.