Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

Ugrásra készek a román munkavállalók

2006.05.10. 07:58
Jelenleg is külföldön dolgozó vendégmunkások hazaadott fizetéséből jön össze a román GDP négy százaléka, az ország tervezett uniós csatlakozása után a vendégmunkások megrohamozhatják Európát.
Az életszínvonal emelkedésének reménye mellett a nyugat-európai munkaerőpiac megnyitása miatt is különös várakozással tekint Romániában lakosság a jövőre tervezett uniós csatlakozásra. Az ok nyilvánvaló: a lényegesen magasabb bérek, hiszen miközben a tavalyi utolsó negyedévben 127 euró volt az egy főre jutó bruttó átlagjövedelem az országban (a családi jövedelem pedig 1307 új lej, vagyis 373,4 euró volt), addig külföldön ennek legalább tízszeresét meg lehet keresni.

Nem tudják hányan vannak

Pontos statisztikai adattal egyetlen romániai intézmény sem rendelkezik arról, megközelítőleg hány román állampolgár dolgozik külföldön, szakértői becslések szerint azonban számuk eléri a kétmilliót (az erdélyi Beszterce-Naszód megyében például számos település teljes felnőtt lakossága odakint dolgozik). A legális külföldi munkavállalást lebonyolító bukaresti munkaerő-vándorlási hivatal kimutatása szerint 2005-ben összesen 42 758 vendégmunkás ment dolgozni külföldre ezen az intézményen keresztül, főleg mezőgazdasági munkára.

Jelenleg a legtöbben Spanyolországban és Olaszországban dolgoznak (számuk néhány százezerre tehető), ugyanakkor Izraelben például 25 ezer román állampolgár tartózkodik munkavállalás céljából, közülük 15 ezren nők, akik elsősorban öregek ápolásával foglalkoznak. Tavaly 3,6 milliárd eurót küldtek haza családtagjaiknak a külföldön dolgozó románok, ami a 70 milliárd euró összegű GDP 4 százalékát jelenti. Továbbra sem tudni azonban biztosan, hogy megnyílik-e, és ha igen, milyen feltételekkel, az uniós munkaerőpiac a román állampolgárok számára az ország 2007-es csatlakozása esetén. Bertie Ahern ír kormányfő például tegnap kijelentette: országa csak azután hoz döntést a román és bolgár állampolgárok munkavállalásáról, hogy a többi EU-tagország megnyitja munkaerőpiacát a 2004-ben csatlakozott tíz kelet-közép-európai állam polgárai számára. Egy nemrég készült brit tanulmány szerint várhatóan 40 ezer román és 15 ezer bolgár vendégmunkás özönli majd el Nagy-Britanniát, ha 2007-ben csatlakoznak.  • Vennék
  • Hírek