Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Vészesen gyorsan nő a román gazdaság

2008.09.02. 06:13
Romániában a második negyedévben 9,3 százalékra gyorsult a GDP év/éves növekedési üteme a 8,2 százalékos első negyedévi tempó után - jelentette a bukaresti statisztikai hivatal. A Bloomberg által megkérdezett elemzők előrejelzéseinek átlaga 8,6 százalék volt, a pénzügyminiszter a múlt héten 8,9 százalékot emlegetett.

A növekedés motorja a bérek száguldó emelkedése - 2007 és 2008 júniusa között például a 24,4 százalékkal emelkedtek a keresetek -, a hitelboom - a múlt évben 65 százalékkal nőtt a lakosság adósságállománya -, valamint a 2007. januári európai uniós csatlakozás után felgyorsult tőkebeáramlás. A beruházások 30 százalékkal nőttek a második negyedévben, ezen belül az építőipari invesztíciók 35 százalékkal ugrottak meg.

A román jegybank kormányzója, Mugur Isarescu a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy 2008-ban 9 százalékra gyorsulhat a román GDP növekedési üteme, a gazdaság túlfűtötté válhat, ami az infláció felgyorsulásával és a folyó fizetési mérleg hiányának megugrásával járhat. A bank júliusban 10,25 százalékra emelte alapkamatát - ez a legmagasabb kamat az EU-ban -, miután az infláció júliusban hároméves csúcsra, 9,1 százalékra gyorsult.

Szakértők szerint azonban jövőre 4 százalék alá eshet a GDP bővülésének üteme, ha az eurózóna gazdaságának lassulása, illetve a monetáris szigorítás éreztetni fogja hatását. Akár technikai értelemben vett recesszió is kialakulhat - a GDP csökkenése két egymást követő negyedévben az előző három hónaphoz képest -, hasonlóan 2005-höz, amikor a 2004. harmadik negyedévi 9,7 százalékos kiugró növekedést követte év közben egy átmeneti recesszió.