Erzsébet
1 °C
4 °C

Vészesen gyorsan nő a román gazdaság

2008.09.02. 06:13
Romániában a második negyedévben 9,3 százalékra gyorsult a GDP év/éves növekedési üteme a 8,2 százalékos első negyedévi tempó után - jelentette a bukaresti statisztikai hivatal. A Bloomberg által megkérdezett elemzők előrejelzéseinek átlaga 8,6 százalék volt, a pénzügyminiszter a múlt héten 8,9 százalékot emlegetett.

A növekedés motorja a bérek száguldó emelkedése - 2007 és 2008 júniusa között például a 24,4 százalékkal emelkedtek a keresetek -, a hitelboom - a múlt évben 65 százalékkal nőtt a lakosság adósságállománya -, valamint a 2007. januári európai uniós csatlakozás után felgyorsult tőkebeáramlás. A beruházások 30 százalékkal nőttek a második negyedévben, ezen belül az építőipari invesztíciók 35 százalékkal ugrottak meg.

A román jegybank kormányzója, Mugur Isarescu a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy 2008-ban 9 százalékra gyorsulhat a román GDP növekedési üteme, a gazdaság túlfűtötté válhat, ami az infláció felgyorsulásával és a folyó fizetési mérleg hiányának megugrásával járhat. A bank júliusban 10,25 százalékra emelte alapkamatát - ez a legmagasabb kamat az EU-ban -, miután az infláció júliusban hároméves csúcsra, 9,1 százalékra gyorsult.

Szakértők szerint azonban jövőre 4 százalék alá eshet a GDP bővülésének üteme, ha az eurózóna gazdaságának lassulása, illetve a monetáris szigorítás éreztetni fogja hatását. Akár technikai értelemben vett recesszió is kialakulhat - a GDP csökkenése két egymást követő negyedévben az előző három hónaphoz képest -, hasonlóan 2005-höz, amikor a 2004. harmadik negyedévi 9,7 százalékos kiugró növekedést követte év közben egy átmeneti recesszió.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?