László
21 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Összeomlás előtt Románia?

2008.09.18. 07:55
Jóváhagyta a román kormány a szakszervezetekkel kötött megállapodást, melynek értelmében október elsejétől 540 (36 ezer forint), 2009. január elsejétől pedig 600 lejre (40 ezer forint) nő a bruttó minimálbér. A megállapodás értelmében 1000-2000 lejes pénzbírságra számíthatnak azok a munkaadók, akik a törvény előírásaival ellentétben kevesebb bért fizetnek egyéni munkaszerződéses alkalmazottaiknak.

Az Alfa Kartell, az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS), a CSDR és a CNSLR Fratia szakszervezeti csoportok a megállapodást megelőzően már a kormány székhelye előtt tüntettek, követelve a kabinettől, hogy tartsa be tavaly decemberi határozatát, melynek értelmében a minimálbérnek idén július elsejétől 500-ról 540 lejre kellett volna emelkednie.

A szakszervezetek azzal vádolják a kormányt, hogy nem tartotta be ígéretét, miszerint ha nő a termelékenység és a GDP, illetve a célsávban marad az infláció, akkor 540 lejre emelik a minimálbért. Valentin Mocanu, a Fratia főtitkára úgy nyilatkozott, hogy ami a szakszervezeten múlt, azt betartották, a kormány szerint tíz százalékkal nőtt a termelékenység, hárommal a GDP. Az infláció megugrása szerinte a kormány hibás pénzügypolitikájának következménye , amiben a szakszervezetek nem vétkesek - írta a bukaresti Új Magyar Szó.

Az emelések alapja a román gazdaság két évtizede példátlan növekedése, ami a második negyedévben 8,9 százalékra gyorsult - jelentette be Varujan Vosganian gazdasági és pénzügyminiszter. A miniszter szerint a közvetlen külföldi tőkebefektetések értéknövekedése meghaladhatja idén a 10 százalékot.

Ionut Popescu volt pénzügyminiszter szerint noha kissé leszálló ágba kerül az ország a második félévben, 2008-ban az összes előrejelzés szerint a növekedés meghaladhatja a 8 százalékost. Most látszanak meg az egykulcsos adórendszer bevezetésének eredményei, mert e lépés után indultak be a befektetések, amelyek csak most kezdenek termelni - közölte a volt miniszter. Hozzátette, hogy az európai térség gazdasági hanyatlása olyan országokba tereli a befektetőket, ahol alacsonyak az árak, köztük Romániába.

"Ugyanez a magyarázata az export nagyarányú növekedésének is. Tőlünk függ, hogy kihasználjuk-e vagy sem ezt a lehetőséget. Azt hiszem, hogy meghaladhatjuk a 10 milliárd eurós külföldi befektetési küszöböt is, és ez már csak azért is látványos, mert már nem a BCR vagy a Petrom eladásáról van szó" - mondta Popescu.

Az Új Magyar Szó gazdasági szakértője, Domján Levente szerint azonban nem biztos, hogy ez a túlfűtött növekedés jót tesz Romániának. Az iramot a kormány diktálja a kormányzati költekezéssel, például az építkezésekbe való befektetésekkel és a kormányzati bérek növelésével. Ezek magasan tartásával serkentik a magánszektort arra, hogy versenyképes jövedelmet biztosítson alkalmazottainak. Ugyanakkor a fogyasztást is serkentik a béremelésekkel, a nyugdíjemeléssel, a hitelhez való hozzáférés megkönnyítésével, ezzel inflációnövekedést idézve elő.

A túlfűtött növekedés azért veszélyes, mert mint arra az Economic Intelligence Unit elemzői rámutattak és az Európai Bizottság is többször figyelmeztetett, az ország gazdasága nagyon sérülékennyé válik, a hitelszűke és a működőtőke beáramlásának lassulása miatt recesszió léphet fel. Jelenleg a fogyasztás növekedése jóval megelőzi a termelékenységét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!