Száguldó románok

2006.06.08. 11:21
Az első negyedévben felgyorsult, szlovák és cseh ütemre kapcsolt a gazdasági növekedés Romániában, főleg a gyorsan bővülő lakossági fogyasztás miatt. Románia hazai összterméke az első negyedévben 6,9 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál, közölték a román statisztikai hivatalban csütörtökön.

Az ütem jelentősen gyorsult a tavalyi utolsó negyedévi, 4,3 százalékos ütemhez képest, és meghaladta a tavalyi első negyedévi, 6,0 százalékos ütemet is, rendre éves összehasonlításban. Az első negyedévben a beruházások gyarapodása 11,4 százalékra lassult a tavalyi utolsó negyedévi 21,3 százalékról, ellenben az export növekedése 13 százalékra gyorsult 9,8 százalékról. Eközben az import bővülése csak kevéssé gyorsult, 18,7 százalékra a tavalyi negyedik negyedévi 17,2 százalékos ütemről. A külkereskedelmi mérleg hiánya 1,694 milliárd euróra nőtt az egy évvel korábbi 1,061 milliárdról.

Alig van hiány

Az év során a beruházások gyorsabb gyarapodása várható, miután a román kormány áprilisban jóváhagyta, hogy az idei államháztartási hiánycélt az eredetileg tervezett 0,5 százalékról 0,9 százalékra növeljék a GDP-hez képest, főleg a tervezettnél nagyobb, útépítésre, árvízvédelemre, oktatásra szánt infrastrukturális kiadások miatt. A román központi bank elnöke, Mugur Isarescu úgy nyilatkozott, hogy a hiány növelése "minden bizonnyal" nem veszélyezteti az év végére 4-6 százalékos tizenkét havi inflációs célt, de annál inkább fenyegeti a lakossági kereslet rohamos növekedése.

Erős volt a lakossági fogyasztás az első negyedévben: növekedése 10,9 százalékra emelkedett az előző negyedévi 6,4 százalékról. Az ipari termelés 4,5 százalékkal nőtt az első negyedévben, az építőipar teljesítménye 20 százalékkal növekedett a lakás-, iroda- és üzletközpont építkezések szaporodása miatt.

A gyorsabb növekedés ellenére sikerül lassítani az inflációt: áprilisban a tizenkét havi mérték 6,9 százalékra csökkent a márciusi 8,4 százalékról. Februárban 8,5 százalékos, januárban 8,9 százalékos volt a tizenkét havi infláció.

Megint nőnek a keresetek

Márciusban Romániában a nettó átlagkereset, 828 lej (mintegy 62 ezer forint), 8 százalékkal haladta meg a februárit. Februárban 7,1 százalékkal kisebb volt a nettó kereset a gazdaság átlagában, mint januárban, miután januárban 2,6 százalékkal csökkent. Decemberben még 848 lej volt a havi nettó átlagkereset.

A román kormány idei várakozása 6 százalékos növekedés, de lehet, hogy ezt fölfelé kell módosítani az első negyedévi eredmények nyomán, mondják helyi elemzők. Romániában tavaly lassult a gazdasági növekedés üteme - elsősorban azért, mert az árvíz visszavetette a mezőgazdasági termelést -, reálértékben 4,1 százalékra, miután 2004-ben rekord ütemben, 8,4 százalékkal gyarapodott a belföldi fogyasztás élénkülésének és a mezőgazdasági termelésnek köszönhetően.  • Tippek
  • Személyi kölcsön