Donát
-4 °C
2 °C

Bevált a román egykulcsos adó

2005.10.03. 09:45
Megindult a szürkegazdaság kifehéredése, nőtt a GDP és kincstári bevétel Romániában az adókulcs megváltoztatása után.

A román kormány a vártnál is nagyobb sikert ért el az egykulcsos adórendszer év eleji bevezetésével. A jelenleg rendelkezésre álló, első hét hónapi adatok szerint a költségvetés a GDP 0,5 százalékának megfelelő többletet ért el, miután a kincstári bevételek nominálisan 14, de az infláció kiszűrése után is 5 százalékkal emelkedtek. Mint ismeretes, a 2004 végén hivatalba lépett bukaresti kormány a személyi jövedelemadó és a társasági nyereségadó kulcsát egységesen 16 százalékra módosította 2005 januárjától. Ezt a döntést akkor az IMF is aggályosnak tartotta, és arra próbálta rábírni a román kormányt, hogy a személyi jövedelemadó-bevételek várható csökkenését az áfa kulcsának 19-ről 22 százalékra való emelésével kompenzálja.

Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök a sikerek között említi az állami bevételek emelkedésén túl azt is, hogy szemmel láthatóan megindult a szürkegazdaság „kifehéredése”: az év elején becslések szerint egymillió román dolgozott illegálisan, ám azóta minden hetedik feketemunkást bejelentett a munkaadója. A kedvező tapasztalatok fényében Tariceanu arra készül, hogy a koalíciós partnereket rábírja a társadalombiztosítási járulékok két százalékpontos csökkentésére, ami további ösztönzést adna a munkavállalók legalizálása felé.

Románia a kilencedik volt szocialista ország, amelyben egykulcsos adót vezettek be – emlékeztet a Neue Zürcher Zeitung. A három balti állam, Oroszország, Ukrajna, Szlovákia, Szerbia és Grúzia már korábban búcsút intett a progreszszív kulcsoknak.