Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Külföldi munkaerőt kénytelen importálni Románia

2008.04.25. 19:14
A romániai cégek 73 százaléka munkaerőhiánnyal küszködik, erre a külföldi munkaerő importja lenne a megoldás - írja pénteki számában a Manpower felmérésére hivatkozva a bukaresti Új Magyar Szó. A lap szerint az akut munkaerőhiány miatt a Steilmann készruhagyár vezetői már bejelentették: hatszáz bangladesi dolgozót hoznak szatmárnémeti és craiovai gyárukba.

A Manpower munkaerő-toborzó cég tanulmánya szerint a romániai vállalkozások szembesülnek a legnagyobb munkaerőhiánnyal világviszonylatban. A tanulmány 32 ország gazdaságát vizsgálta, közöttük Romániáét. Az adatok szerint a romániai társaságok 73 százaléka bevallottan munkaerőhiánnyal küzd, ami kétszerese a világban mért átlagnak.

Az elemzés szerint a masszív kivándorlás és a befektetőhullám miatt "mítosszá vált", hogy Romániában sok és jól képzett munkavállaló áll rendelkezésre. A helyzet a közeljövőben sem változik, mondja az elemző. "Amikor növekszik az alkalmazási kényszer, akkor növekszik a megfelelő alkalmazottak megtalálásának nehézsége is" - véli Camelia Stănculescu, a Manpower romániai igazgatója.

Az utóbbi években volt Románia történetében a legmagasabb kivándorlási hullám. A kormány a külföldön dolgozó román állampolgárok visszacsalogatására tett próbálkozásokat olaszországi és spanyolországi állásbörzék szervezésével. A nagy számú dolgozó hazavonzása egyelőre nem sikerült, és egy nemrégiben közölt felmérés szerint a kint dolgozók mindössze az ottani bérek 70-80 százalékáért hajlandóak hazajönni, ilyen szintet azonban a romániai piac még nem képes biztosítani.

A piacon jelenlévő cégek csaknem fele fontolgatja a külföldi munkaerő importját, és a magasabb munkanélküliséggel rendelkező vidékek lakosságának elvonzását a befektetésekben bővelkedő vidékekre.

A Steillman készruhagyár bangladesi munkásokkal pótolná a munkaerődeficitjét. A cég vezetői szerint legkevesebb ötezer munkásra lenne szükségük a romániai négy gyárukba, azonban mindössze 3300 alkalmazottjuk van. Az Új Magyar Szó szerint a cégen belül korábban már moldáviai, majd arab és kínai munkaerő importja is felmerült. A bukaresti napilapot Pataki Csaba alprefektus arról tájékoztatta, hogy ilyen kérelem még nem érkezett, a munkaerőimporthoz pedig ezen intézmény beleegyezésére is szükség van.

Lengyelországban a munkáltatók kevesebb mint fele találkozik a munkaerőhiánnyal (49 százalék), míg Csehországban a cégek 37 százaléka nem talál megfelelő számú és képzettségű munkást magának. Legjobb helyzetben világszinten Nagy-Britannia van, 12 százalékos munkaerőhiánnyal. A Manpower felmérés 32 állam 43 ezer cégének megkérdezésével készült.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!