Árpád
-2 °C
4 °C

Bezárja romániai gyárát az IKEA

2008.09.10. 08:06
Bezárja romániai gyárát a svéd IKEA bútoráruház tulajdonában lévő Swedwood, mivel - a gyár vezetőségének elmondása szerint - nem tudnak lépést tartani a nyersanyagárak rohamos emelkedésével.

Kelemen Balaci, a sireti gyár vezérigazgatója a helyi sajtónak nyilatkozva elmondta, az elmúlt években a nyersanyagárak több mint 70 százalékkal emelkedtek, míg a fa ára csak idén több mint 20 százalékkal nőtt, ezért döntöttek a gyár bezárása mellett.

Annak ellenére, hogy a vezetőség megígérte, mindent megtesz azért, hogy az elbocsátás minél kevesebb embert érintsen, az üzem felszámolása miatt az 522 alkalmazott közül így is 481 az utcára kerülhet. A Swedwood 1999-ben, 12 millió eurós beruházással építette fel első romániai gyárát, majd 2005-ben bejelentették, hogy további 35 millió eurót szánnak terjeszkedésre.

Az egy éve kinevezett vezérigazgató elmondása szerint a gyártási kapacitás növelése ellenére nem sikerült jövedelmezővé tenni a vállalkozást, ezért terjeszkedés helyett teljes visszavonulást sürget. A bútorgyár tavaly a gazdasági minisztérium adatai szerint 16,3 millió eurós forgalom mellett 2,8 millió eurós veszteséget produkált az előző évi 12,2 millió eurós forgalom és 3,5 millió eurós veszteséghez képest.

A romániai gyár a Swedwood teljes gyártási kapacitásának egy százalékát adta, bútorait az IKEA összes piacán forgalmazta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?