Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Bezárja romániai gyárát az IKEA

2008.09.10. 08:06
Bezárja romániai gyárát a svéd IKEA bútoráruház tulajdonában lévő Swedwood, mivel - a gyár vezetőségének elmondása szerint - nem tudnak lépést tartani a nyersanyagárak rohamos emelkedésével.

Kelemen Balaci, a sireti gyár vezérigazgatója a helyi sajtónak nyilatkozva elmondta, az elmúlt években a nyersanyagárak több mint 70 százalékkal emelkedtek, míg a fa ára csak idén több mint 20 százalékkal nőtt, ezért döntöttek a gyár bezárása mellett.

Annak ellenére, hogy a vezetőség megígérte, mindent megtesz azért, hogy az elbocsátás minél kevesebb embert érintsen, az üzem felszámolása miatt az 522 alkalmazott közül így is 481 az utcára kerülhet. A Swedwood 1999-ben, 12 millió eurós beruházással építette fel első romániai gyárát, majd 2005-ben bejelentették, hogy további 35 millió eurót szánnak terjeszkedésre.

Az egy éve kinevezett vezérigazgató elmondása szerint a gyártási kapacitás növelése ellenére nem sikerült jövedelmezővé tenni a vállalkozást, ezért terjeszkedés helyett teljes visszavonulást sürget. A bútorgyár tavaly a gazdasági minisztérium adatai szerint 16,3 millió eurós forgalom mellett 2,8 millió eurós veszteséget produkált az előző évi 12,2 millió eurós forgalom és 3,5 millió eurós veszteséghez képest.

A romániai gyár a Swedwood teljes gyártási kapacitásának egy százalékát adta, bútorait az IKEA összes piacán forgalmazta.