Gellért, Mercédesz
11 °C
22 °C

Holland bányásznak lenni jó

2008.06.30. 07:27
Az európai uniós kereseti statisztikákból kiderül: akárcsak hazánkban, a legtöbb tagállamban a pénzügyi és energetikai szektorban fizetik meg legjobban a dolgozókat. Kivételek persze vannak, Cipruson például a tanárok keresete a legmagasabb. A férfiak és a nők közötti jövedelemkülönbség hazánkban kisebb, mint az unióban, de még így is 11 százalék.

A nemek közötti esélyegyenlőségi "versenyben" a fizetéseket nézve Magyarország jobban teljesít az uniós átlagnál - ez derül ki a KSH uniós kereseti elemzéséből. A 2006-os uniós adatokat összehasonlítva idehaza a két nem kereseti átlaga között 11 százalék a különbség, míg az uniós átlag 15 százalék körül alakul.

Ezzel az eredménnyel a 27-ek közül a kilencedik helyen áll. Az uniós átlag az elmúlt tíz évben alig egy százalékkal mérséklődött, ezzel szemben idehaza ennél jóval jelentősebben csökkentek a különbségek, akárcsak a két legújabb uniós tagállamban Bulgáriában és Romániában.

A szomszéd ország egy hellyel meg is előzi Magyarországot, ugyanis ott a nemek közötti fizetéskülönbség 10 százalékra csökkent. A lista alapján nem lehet kulturális választóvonalat húzni a régi és új tagországok közt. Az első három helyen ugyanis Málta, Belgium és Portugália található, míg az utolsó három helyen Szlovákia, Ciprus és Észtország.

Az összeállításból az is kiderül, hogy akárcsak idehaza, az uniós országok többségében is a pénzügyi és az energetikai szektorban a legmagasabbak az átlagfizetések, bár vannak kivételek. Dániában és Hollandiában a bányászat, míg Cipruson a közoktatás fizet a legjobban.

A 27 tagállam közül 23-ban viszont a vendéglátó- és szállodaipar bánik legmostohábban az alkalmazottakkal - igaz Máltán, Görögországban az építőiparban a legalacsonyabb az ágazati átlag. Magyarországon a legjobban fizető ágazat a bankszféra, míg a legrosszabbul bérezett alkalmazottak a szállodaiparban dolgoztak - legalábbis a statisztikák szerint.