Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Szentpéterváron épülnek az úszó atomerőművek

2008.09.11. 07:51
Arhangelszk térsége helyett végül Szentpéterváron építi meg Oroszország úszó atomerőműveit. Az első atomhajót már szerelik, ezt még legalább öt követi. Később akár exportálnának is ilyet, a vevőjelöltek között van Kína, Indonézia és Malajzia.

Az orosz kormány elfogadta az orosz atomerőmű-építőket és -üzemeltetőket tömörítő Roszatom döntését az úszó atomerőművek gyártásának áthelyezéséről. Az eredeti tervek szerint az erőműveket a szeverodvinszki Szevmas hadihajógyárban, Arhangelszk közelében gyártották volna, ám a megrendelő RoszEnergoAtom úgy döntött, a szerződést visszavonja és inkább a szentpétervári Baltijszkij Zavoddal köt újat.

Az első úszó erőmű, az Akademik Lomonoszov gyártása tavaly áprilisban kezdődött meg a Szevmas hajógyárban, a hajó acélszerkezetét eddig harmadrészben szerelte össze a Szevmas. Az összeszerelés teljes költségét hatmilliárd rubelre becsülik (232 millió dollár). A fedélzeten lévő két 35 megawattos, KLT-40S jelű reaktor és két generátor 200 ezer lakosra elegendő elektromos áramot termel majd, a RoszEnergoAtom októberig hoz döntést az atomhajó végleges helyéről.

A Roszatom további hat úszó erőmű építését tervezi, ebből ötöt a Gazprom rendelt meg a távol-keleti és északi part menti olaj- és gázmezők fejlesztéséhez. Az úszó erőművek egy részét külföldre adná el Oroszország, tizenöt évig működhetnének egyhuzamban a megrendelő államban, ezután vissza kell hajózniuk gyártási helyükre üzemanyag-utánpótlásra és szervizre. Eddig többek közt Kína, Indonézia és Malajzia jelezte érdeklődését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?