Jusztina
1 °C
16 °C

Szentpéterváron épülnek az úszó atomerőművek

2008.09.11. 07:51
Arhangelszk térsége helyett végül Szentpéterváron építi meg Oroszország úszó atomerőműveit. Az első atomhajót már szerelik, ezt még legalább öt követi. Később akár exportálnának is ilyet, a vevőjelöltek között van Kína, Indonézia és Malajzia.

Az orosz kormány elfogadta az orosz atomerőmű-építőket és -üzemeltetőket tömörítő Roszatom döntését az úszó atomerőművek gyártásának áthelyezéséről. Az eredeti tervek szerint az erőműveket a szeverodvinszki Szevmas hadihajógyárban, Arhangelszk közelében gyártották volna, ám a megrendelő RoszEnergoAtom úgy döntött, a szerződést visszavonja és inkább a szentpétervári Baltijszkij Zavoddal köt újat.

Az első úszó erőmű, az Akademik Lomonoszov gyártása tavaly áprilisban kezdődött meg a Szevmas hajógyárban, a hajó acélszerkezetét eddig harmadrészben szerelte össze a Szevmas. Az összeszerelés teljes költségét hatmilliárd rubelre becsülik (232 millió dollár). A fedélzeten lévő két 35 megawattos, KLT-40S jelű reaktor és két generátor 200 ezer lakosra elegendő elektromos áramot termel majd, a RoszEnergoAtom októberig hoz döntést az atomhajó végleges helyéről.

A Roszatom további hat úszó erőmű építését tervezi, ebből ötöt a Gazprom rendelt meg a távol-keleti és északi part menti olaj- és gázmezők fejlesztéséhez. Az úszó erőművek egy részét külföldre adná el Oroszország, tizenöt évig működhetnének egyhuzamban a megrendelő államban, ezután vissza kell hajózniuk gyártási helyükre üzemanyag-utánpótlásra és szervizre. Eddig többek közt Kína, Indonézia és Malajzia jelezte érdeklődését.