Árpád
-2 °C
4 °C

Kreml-többség az orosz olajban

2007.05.04. 12:57
Putyin elnök egyensúlyba akarja hozni a jóval nagyobb Gazpromot és a Rosznyeftyet, így utóbbinak aligha kell átadnia szintén állami többségû társának a most megszerzett Jukosz-csomagot. Sõt a jövõ héten a felszámolt egykori mamut újabb darabját szerezheti meg.

A Kreml ellenõrizte Rosznyefty a legnagyobb orosz olajtermelõ vállalat, miután megszerezte a Tomszknyeftyet és a csõdbe taszított Jukosz más kelet-szibériai egységeit, írták moszkvai lapok pénteken.

A Rosznyefty a 2004. végi elsõ, már akkor is vitatott kényszerárverésen megszerzett Jukosz-fõegységgel, a Juganszknyeftyegazzal a második helyre tört fel az orosz olajcégek ranglistáján a Lukoil mögé, a csütörtöki újabb Jukosz-árverésen elnyert Tomszknyefttyel pedig piacvezetõvé vált.

A Tomszknyeftyen kívül a Rosznyefty által 6,82 milliárd dollárért megszerzett, 10-es számot viselõ csomag felöleli az acsinszki és az angarszki olajfinomítót, a VSNK (East Siberian Oil and Gas Company) 70,78 százalékát, valamint a Jukosz részesedéseit 33 kisebb regionális vállalatban.

Igaz, a Kommerszant emlékeztetett azokra az értesülésekre, amelyek szerint a Rosznyefty még az árverést megelõzõen arról tárgyalt a szintén állami ellenõrzésû Gazprom monopóliummal, hogy a Tomszknyefty-csomag termelõ egységeit átadja neki, pontosabban olajegységének, a Gazprom Nyeftynek.

Mindamellett a Rosznyefty a favoritja az egy hét múlva esedékes következõ árverésnek is, amelyen a Jukosz utolsó komoly termelõegységét, a Szamaranyeftyagazt magába foglaló, 11-es csomagot verik dobra. Így a Rosznyeftynek esélye van arra, hogy akkor is megõrizze elsõ helyét az olajágazatban, ha netán túladna a Tomszknyeftyen, írta a Kommerszant.

Más sajtóbeli latolgatások szerint a Gazprom egyszerûen azért nem szerezhette meg a Tomszknyeftyet, mert Vlagyimir Putyin elnök egyensúlyra törekszik a két állami ellenõrzésû energiaóriás között, és nem akarja, hogy a Gazprom, amely jóval nagyobb a Rosznyeftynél, tovább gyarapodjon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?