Friderika
12 °C
29 °C

Kreml-többség az orosz olajban

2007.05.04. 12:57
Putyin elnök egyensúlyba akarja hozni a jóval nagyobb Gazpromot és a Rosznyeftyet, így utóbbinak aligha kell átadnia szintén állami többségû társának a most megszerzett Jukosz-csomagot. Sõt a jövõ héten a felszámolt egykori mamut újabb darabját szerezheti meg.

A Kreml ellenõrizte Rosznyefty a legnagyobb orosz olajtermelõ vállalat, miután megszerezte a Tomszknyeftyet és a csõdbe taszított Jukosz más kelet-szibériai egységeit, írták moszkvai lapok pénteken.

A Rosznyefty a 2004. végi elsõ, már akkor is vitatott kényszerárverésen megszerzett Jukosz-fõegységgel, a Juganszknyeftyegazzal a második helyre tört fel az orosz olajcégek ranglistáján a Lukoil mögé, a csütörtöki újabb Jukosz-árverésen elnyert Tomszknyefttyel pedig piacvezetõvé vált.

A Tomszknyeftyen kívül a Rosznyefty által 6,82 milliárd dollárért megszerzett, 10-es számot viselõ csomag felöleli az acsinszki és az angarszki olajfinomítót, a VSNK (East Siberian Oil and Gas Company) 70,78 százalékát, valamint a Jukosz részesedéseit 33 kisebb regionális vállalatban.

Igaz, a Kommerszant emlékeztetett azokra az értesülésekre, amelyek szerint a Rosznyefty még az árverést megelõzõen arról tárgyalt a szintén állami ellenõrzésû Gazprom monopóliummal, hogy a Tomszknyefty-csomag termelõ egységeit átadja neki, pontosabban olajegységének, a Gazprom Nyeftynek.

Mindamellett a Rosznyefty a favoritja az egy hét múlva esedékes következõ árverésnek is, amelyen a Jukosz utolsó komoly termelõegységét, a Szamaranyeftyagazt magába foglaló, 11-es csomagot verik dobra. Így a Rosznyeftynek esélye van arra, hogy akkor is megõrizze elsõ helyét az olajágazatban, ha netán túladna a Tomszknyeftyen, írta a Kommerszant.

Más sajtóbeli latolgatások szerint a Gazprom egyszerûen azért nem szerezhette meg a Tomszknyeftyet, mert Vlagyimir Putyin elnök egyensúlyra törekszik a két állami ellenõrzésû energiaóriás között, és nem akarja, hogy a Gazprom, amely jóval nagyobb a Rosznyeftynél, tovább gyarapodjon.