Szilárda
0 °C
6 °C

Meghalt Rothschild báró

2007.06.14. 15:11
Guy de Rothschild bárót, a Rothschild család fejét 98 éves korában érte a halál. A milliomos bankár borai és lovai miatt is messze földön híres volt.

Kedden, 98 éves korában érte a halál Guy de Rothschild bárót, aki a család francia banki birodalmának igazgatása mellett híres borai és lovai által is nagy ismertségre tett szert. A család közleményét a francia Le Figaro hozta le mai számában.


Guy de Rothschild 2003-ban

Guy de Rothschild Párizsban született, a náci uralom elől először az Egyesült Államokba menekült. Később áttelepedett Londonba, ahol csatlakozott a De Gaulle-i ellenállás mozgalomhoz, 1944 júniusában Normandiában harcolt a partra szálláskor. A második világháborút követően újra felépítette a családi birodalmat. 1967-1979 között a Rothschild Freres bankot vezette.

A Rothschild család tagjai generációkon keresztül voltak tanácsadói az európai uralkodóknak. A Guy de Rothschild ősei Párizsban telepedtek le és alapították meg bankjukat. Idővel a világ leggazdagabb és legnagyobb befolyású családjává váltak. A család tagjai a nyilvánosságtól távol élték életüket. Mindez megváltozott Guy de Rothschilddal, aki 1967-ben azt nyilatkozta a Time Magazine-nak, hogy felhagy a bezárkózással és lerombol néhány mítoszt, amely a család körül kering.

A bank 1981-ben állami kézbe került a mitterrand-i központosítás következményeként, majd később fia, David kezdte újraéleszteni a családi hálózatot Rothschild & Cie Bank néven. Guy de Rothschild a franciaországi zsidó közösségnek is a vezetője volt.