Lukács
4 °C
15 °C
283 677 szavazat
371 560 szavazat

Leállhat a Land Rover Discovery gyártása

2002.01.14. 12:04
A Land Rover azt fontolgatja, hogy leállítja a Discovery gyártását, és elküld ezernégyszáz munkást, miután hetek óta nem tud megállapodni az autók alvázát gyártó céggel.
A Land Rover beszállítójához, a UPF-Thompsonhoz decemberben rendeltek ki csődgondnokot, miután a cég adóssága elérte az ötvenmillió fontot, ami a UPF éves forgalmának több mint kétszerese. A hitelező Royal Bank of Scotland, a Merita Bank és a Bank of Scotland a KPMG-t kérte fel a feladatra.

A Land Rover nem fizet

A könyvvizsgálócég 45 millió fontot kér a Land Rovertől, hogy alvázak gyártása tovább folytatódhasson - közölte a Financial Times. Az autógyár szerint a követelés nem felel meg az érvényben lévő szerződéseknek, ezért nem hajlandó fizetni. A Land Rover közölte a kormánnyal, hogy ha a vita nem oldódik meg, akkor várhatóan le kell állítania a Discovery gyártását, ami miatt 1400 munkahely válna feleslegessé a cégnél, és további tízezer a különböző beszállítóknál.

A KPMG többet akar

Néhány nappal ezelőtt bíróság kötelezte a UPF-et, hogy január 25-ig folytassa a beszállítást. A Land Rover eközben felajánlotta, hogy hajlandó többet fizetni az alkatrészekért, és négymillió fontot adni a cégnek a gyártás folytatására. A KPMG azonban kevésnek találta az összeget, és elutasította az ajánlatot.

A Ford tulajdonában lévő Land Rovernél jelenleg az évi 172 millió fontra rúgó veszteséget próbálják lefaragni. A UPF az ötvenes évek óta gyárt alkatrészt a Land Rovernek (évente hetvenezer alvázat), de szállít General Motors-nak és a DaimlerChryslernek is.