Jolán
2 °C
4 °C

Leállhat a Land Rover Discovery gyártása

2002.01.14. 12:04
A Land Rover azt fontolgatja, hogy leállítja a Discovery gyártását, és elküld ezernégyszáz munkást, miután hetek óta nem tud megállapodni az autók alvázát gyártó céggel.
A Land Rover beszállítójához, a UPF-Thompsonhoz decemberben rendeltek ki csődgondnokot, miután a cég adóssága elérte az ötvenmillió fontot, ami a UPF éves forgalmának több mint kétszerese. A hitelező Royal Bank of Scotland, a Merita Bank és a Bank of Scotland a KPMG-t kérte fel a feladatra.

A Land Rover nem fizet

A könyvvizsgálócég 45 millió fontot kér a Land Rovertől, hogy alvázak gyártása tovább folytatódhasson - közölte a Financial Times. Az autógyár szerint a követelés nem felel meg az érvényben lévő szerződéseknek, ezért nem hajlandó fizetni. A Land Rover közölte a kormánnyal, hogy ha a vita nem oldódik meg, akkor várhatóan le kell állítania a Discovery gyártását, ami miatt 1400 munkahely válna feleslegessé a cégnél, és további tízezer a különböző beszállítóknál.

A KPMG többet akar

Néhány nappal ezelőtt bíróság kötelezte a UPF-et, hogy január 25-ig folytassa a beszállítást. A Land Rover eközben felajánlotta, hogy hajlandó többet fizetni az alkatrészekért, és négymillió fontot adni a cégnek a gyártás folytatására. A KPMG azonban kevésnek találta az összeget, és elutasította az ajánlatot.

A Ford tulajdonában lévő Land Rovernél jelenleg az évi 172 millió fontra rúgó veszteséget próbálják lefaragni. A UPF az ötvenes évek óta gyárt alkatrészt a Land Rovernek (évente hetvenezer alvázat), de szállít General Motors-nak és a DaimlerChryslernek is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?