Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Gyengült a rubel az orosz fejlemények hatására

2004.02.24. 16:20
A rubel és a moszkvai tőzsde indexe is gyengült annak hírére, hogy Putyin menesztette az orosz kormányt. A magyar piacra egyelőre nincsenek hatással az oroszországi események.
Miután Vlagyimir Putyin orosz elnök leváltotta a miniszterelnököt, majd menesztette a kormányt a leginkább likvidnek számító moszkvai értéktőzsde, a MICEX indexe 1,33 százalékkal csökkent, a kevésbé likvid, dollár alapú RTS mutatója pedig 0,68 százalékkal hanyatlott -írta meg az MTI. Nem fogadták örömmel a bankközi devizapiacon sem a hírt, a rubel négy kopejkával 28,52-re gyengült a dollárral szemben.

Gyengül a rubel

A 145 milliós lélekszámú ország gazdasági átalakulásban komoly megtorpanással járt az 1998. augusztusi pénzügyi válság, a növekedés 1999-től indult meg újból. Tavaly 7,3 százalékkal nőtt a GDP, az idén 5,5 százalékos növekedéssel számolnak. Az infláció 12 százalék alá süllyedt, a munkanélküliség pedig tíz százalék alatt volt tavaly.

A délelőtti erősödés után nemigen mozdult a forint a bankközin, s egyelőre az oroszországi politikai események sem ingatták meg az árfolyamot - írta meg a Napi Online. Az euró 259,60/80 forinton nyitott kedden a bankközi devizapiacon, s a jegyzés kora délután is 258,85/90-en állt. Szakemberek arról számoltak be, hogy sem a forint jegyzését, sem az euró/dollár keresztárfolyamot nem mozgatta meg az orosz kormány menesztésének híre.