Tekla
8 °C
20 °C

Már Abramovicsnál is van gazdagabb orosz

2007.02.13. 08:02
Az orosz Finansz magazin idei milliárdoslistáján Roman Abramovics a második helyre csúszott. A leggazdagabb orosz az alumíniumos Deripaszka lett, igaz, csak 200 millió dollárral van többje, mint a Chelsea-tulajdonosnak.

Oleg Deripaszka, a Russian Aluminium (RusAl) tulajdonosa megelőzte az eddig élen álló Roman Abramovicsot a leggazdagabb oroszok listáján, amit az orosz Finansz magazin tett közzé. Az új listavezető gyorsan növekvő alumíniumbirodalma és az alumínium árának emelkedése révén 21,2 milliárd dollár vagyonra tett szert, így hajszállal túlszárnyalta a Chelsea angol futballklub tulajdonosát, Csukotka régió kormányzóját, akinek 21 milliárdja van.


Az alumíniumos Deripaszka

Deripaszka, akinek a RusAl százszázalékos tulajdona mellett a GAZ autógyárban, az Aviacor repülőgépgyártóban és az Ingossztrah biztosítótársaságban is részesedése van, tavaly csak 12,7 milliárddal rendelkezett, de egy év alatt megduplázta vagyonát. A milliárdos külföldön is terjeszkedik: az Európai Bizottság február elsején jóváhagyta a RusAl, a Viktor Vekszelberg által birtokolt Sual, valamint a Glencore brit nyersanyag-kereskedő cég fúzióját, aminek nyomán a világ legnagyobb alumíniumcége jön létre.

Abramovics, aki eladta több orosz érdekeltségét, egyebek között Deripaszkának a RusAl fölötti ellenőrzést és a Gazpromnak a Szibnyefty olajvállalatot, nem tudta ilyen arányban növelni tavalyi 18,7 milliárdját. A harmadik és negyedik helyen holtversenyben az Interros két volt társtulajdonosa, Mihail Prohorov és Vlagyimir Potanyin áll 14,2 milliárddal. Mindketten a Norilszk Nyikel és a Polus Zoloto cégek értékének emelkedéséből profitáltak. Az ötödik helyen Vlagyimir Liszin, a Novolipetsk Iron & Steel Works legnagyobb tulajdonosa áll.