Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Hétszázmilliárdot ünnepelnek el az oroszok

2008.01.24. 07:55
Az ország GDP-jének két százalékára tehető költségei vannak annak, hogy tíznapos munkaszünettel kezdte az évet Oroszország. Az ünnepek összevonásával tavaly december 30-tól január 8-ig nem kellett dolgozni, ám sokan a 8-a utáni napokat is szabadságon töltötték. A kiesés 700 milliárd rubel, ami 5000 milliárd forintnak felel meg.

Közgazdászok számítása szerint Oroszországnak 700 milliárd rubelbe (28,5 milliárd dollár) került az év eleji 10 napos munkaszünet. Ez eléri a GDP 2 százalékát. Az ünnepek összevonásával 2007. december 30-ától az ortodox karácsony végéig, 2008. január 8-áig hivatalosan megállt az élet az országban, ám sok dolgozó kivette a munkaszünet utáni hét hátralévő napjait is, hogy összeszedje magát a soknapos ünneplés után.

Így aztán azok sem tudtak igazán dolgozni, akik bementek a munkahelyükre, ugyanis hiába hívták telefonon cégük üzleti partnereinek munkatársait. Egyes szakértők egyenesen kétségbeejtőnek tartják a másfél hetes szünet következményeit, mint fogalmaznak, a 10 napos ünneplés valójában 20 nap kiesést okozott. A túlzott jókedv utáni kijózanodás és depresszió ugyanis megkétszerezte az érdemi munka nélkül töltött idő hosszát.

A pesszimisták felhívják a figyelmet arra, hogy például Nagy-Britannia 1,5 milliárd dolláros kieséssel megúszta a karácsonyi és újévi ünnepeket. Az optimistábbak emlékeztetnek, hogy a megnövekedett szabadidőt jelentős részben ajándékvásárlásra használták az oroszok, ami jót tett a gazdaságnak.

Álláspontjuk szerint az év első hónapja úgyis holt szezon, a bankok például januárban kevesebb tranzakciót bonyolítanak le, mint máskor, ezért el tudják viselni, ha ilyenkor több alkalmazottjuk van szabadságon. Oroszországban viszonylag sok a fizetett ünnepnap, ezért a hétvégéket is beleszámítva szabadságukon kívül 120 napot tölthetnek munka nélkül az emberek.