Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Sok száz használt Boeing eladó

2001.10.01. 11:53
A Ryanair, miután nem tudott a Boeinggel az új repülők áráról megállapodni, úgy döntött, újsághirdetés útján keres magának ötven használt 737-est. A hirdetésre meglepő módon több mint hatszáz ajánlat érkezett.
Az olcsó jegyeiről ismert Ryanar légitársaság bejelentette, hogy több mint hatszáz ajánlat érkezett használt Boeingeket kereső hirdetésére. Az ír cég korábban nem tudott megállapodni a Boeinggel az új gépek áráról, ezért döntött használt repülők vásárlása mellett. A Ryanair az újsághirdetéssel ötven gépet szeretett volna találni, de több mint hatszáz 737-esre kapott ajánlatot. A légitársaság nyilatkozata szerint az árak "jóval alacsonyabbak" a szeptember 11-i merényletsorozat előtti áraknál.

Évek óta nem tapasztalt árzuhanás

Az ágazattal foglalkozó elemzők egyelőre nem próbálják megjósolni, összesen mennyit esnek a repülőgépárak a terrortámadások következményeként. A gazdasági növekedés lassulása, a kedvezőtlen piaci feltételek miatt idén már szeptember 11-e előtt körülbelül 15 százalékkal estek az árak. A Fitch hitelminősítő szerint az árcsökkenés akár 35 százalékos is lehet - ilyen áresést utoljára az Öböl-háború után tapasztalt az iparág.

A Ryanair nem örül az állami segítségnek

A Ryanair a támadások után bejelentette, hogy ellenzi, hogy a légitársaságok állami segítséget kapjanak. Szerinte ugyanis a nagy cégek szándékosan eltúlozzák az amerikai merényletsorozat következményeit, hogy minél több támogatáshoz jussanak. A Ryanair felszólította riválisait, hogy inkább alacsonyabb árakkal csalogassanak magukhoz több utast, ahelyett, hogy állami segítségére várnak.

Michael O'Leary, a Ryanair elnök-vezérigazgatója ugyanakkor közölte, hogy légitársasága a merényletek óta ugyanannyi jegyet ad el, mint korábban. Igaz, a Ryanair semmit sem bíz a véletlenre: a merényletsorozat utáni héten új akciót indított, amelyben egymillió jegyet készül eladni, tíz font alatti áron. A cég honlapja szerint Londonból Velencébe vagy Stockholmba egy, Brüsszelbe két fontba kerül a jegy.