Marcell
18 °C
32 °C

A WC-n blicceltek a fapados utaskisérők

2004.07.23. 17:12
A Ryanair egyik legtapasztaltabb pilótája engedélyezte a cég két, szabadságáról hazatérő utaskisérőjének, hogy a teli járaton a WC-be húzódva tegyék meg a három órás utat.
Azonnali hatállyal lemondott az ír Ryanair olcsó jegyes légitársaság egyik főpilótája, miután kiderült, hogy a cég két alkalmazottja minden biztonsági előírást felrúgva az egyik járat mellékhelyiségeiben utazott haza szabadságáról.

Csak a WC-n volt szabad hely

A legnagyobb ír légitársaság által pénteken ismertetett incidens még hétfőn történt, a spanyolországi Geronából Dublinba tartó járaton. A Ryanair két légiutas-kísérője, akik tengerparti üdülésükről tértek haza, már nem fértek el a zsúfolt járat utaskabinjában, ezért a kapitány - a cég egyik legmagasabb rangú veterán pilótája - megengedte nekik, hogy a Boeing 737-es hátulján lévő két toaletten tegyék meg a csaknem háromórás utat.

A pilóta lemondott, az utaskisérőket kirúgták

A cég közölte, hogy elfogadta a pilóta lemondását, és elbocsátotta a két utaskísérőt is, jóllehet ők nem akartak önszántukból távozni. A Ryanair szerint mindhárman tapasztalt alkalmazottak voltak, vagyis tudták, hogy a vécén történő utazás minden létező biztonsági előírással ellentétes. Az ír polgári légiforgalmi hatóság (IAA) pénteken közölte, az incidenst olyan súlyos biztonsági kihágásnak tartja, hogy külön vizsgálatot indított az ügyben.

A Ryanair utasforgalma a múlt hónapban 24 százalékkal 2,27 millióra nőtt a tavaly júniusi 1,83 millióról. A kihasználtsági mutató 79 százalékról 87 százalékra emelkedett, az internetes értékesítés aránya a teljes eladáson belül 97 százalékra bővült 94 százalékról. A társaság 226,6 millió euró, egyszeri tételek után számolt adózott eredményt jelentett a márciussal zárult előző üzleti évről az egy évvel korábbi 239,4 millió euró után. A Ryanair pénteken a késői kereskedésben 4,77 euró volt a londoni értéktőzsdén, 0,06 centtel, 1,38 százalékkal drágább az előző napi zárónál.