Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Brüsszeli vizsgálat indul a Ryanair ellen

2002.12.11. 11:55
Az EU Bizottsága azért indít vizsgálatot, mert felmerült a gyanú, hogy az olcsó jegyeiről ismert légitársaság törvénytelen állami támogatások segítségével tudta alacsonyan tartani árait.
A Bizottság illetékesei szerint a légitársaság törvénytelen kedvezményeket kapott a belgiumi Charleroi repülőtértől, illetve a vallon régió kormányzatától. Ha gyanújuk beigazolódik, a Ryanairnek vissza kell fizetnie a jogtalanul szerzett összeget.

Nem csak a Ryanairt gyanúsítják

Loyola de Palacio, az EU közlekedési biztosa közölte: a Bizottság szeretné elérni, ha a tagállamok jobban figyelnének a támogatások odaítélésénél, ugyanakkor szó sincs arról, hogy támadást indítanának az olcsó légitársaságok ellen. A biztos hozzátette: hasonló okokból egy spanyol regionális légitársaság ellen is vizsgálat indul.

O'Leary nem tart a vizsgálattól

Michael O'Leary, a forgalmát és nyereségét folyamatosan növelő Ryanair vezérigazgatója az üggyel kapcsolatban közölte: a légitársaság ugyanolyan feltételekkel szerződött a reptérrel, mint bármely más társaság, és semmilyen külön támogatásban nem részesült. A vezérigazgató szerint a vizsgálatnak semmilyen hatása nem lesz a cégre.

Ellenezte az állami szubvenciót

O'Leary korábban többször kikelt a légitársaságok állami támogatása ellen. Tavaly szeptemberben, mikor több cég fordult országa kormányához segítségért, a Ryanair és a szintén olcsó jegyekkel operáló Easyjet is kijelentette: nem örülnének, ha a társaságok állami támogatást kapnának - jobb megoldás lenne, ha minden cég csökkentené árait és így növelné forgalmát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!