Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Brüsszeli vizsgálat indul a Ryanair ellen

2002.12.11. 11:55
Az EU Bizottsága azért indít vizsgálatot, mert felmerült a gyanú, hogy az olcsó jegyeiről ismert légitársaság törvénytelen állami támogatások segítségével tudta alacsonyan tartani árait.
A Bizottság illetékesei szerint a légitársaság törvénytelen kedvezményeket kapott a belgiumi Charleroi repülőtértől, illetve a vallon régió kormányzatától. Ha gyanújuk beigazolódik, a Ryanairnek vissza kell fizetnie a jogtalanul szerzett összeget.

Nem csak a Ryanairt gyanúsítják

Loyola de Palacio, az EU közlekedési biztosa közölte: a Bizottság szeretné elérni, ha a tagállamok jobban figyelnének a támogatások odaítélésénél, ugyanakkor szó sincs arról, hogy támadást indítanának az olcsó légitársaságok ellen. A biztos hozzátette: hasonló okokból egy spanyol regionális légitársaság ellen is vizsgálat indul.

O'Leary nem tart a vizsgálattól

Michael O'Leary, a forgalmát és nyereségét folyamatosan növelő Ryanair vezérigazgatója az üggyel kapcsolatban közölte: a légitársaság ugyanolyan feltételekkel szerződött a reptérrel, mint bármely más társaság, és semmilyen külön támogatásban nem részesült. A vezérigazgató szerint a vizsgálatnak semmilyen hatása nem lesz a cégre.

Ellenezte az állami szubvenciót

O'Leary korábban többször kikelt a légitársaságok állami támogatása ellen. Tavaly szeptemberben, mikor több cég fordult országa kormányához segítségért, a Ryanair és a szintén olcsó jegyekkel operáló Easyjet is kijelentette: nem örülnének, ha a társaságok állami támogatást kapnának - jobb megoldás lenne, ha minden cég csökkentené árait és így növelné forgalmát.