Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

A divatot és a repülést is fenyegeti a járvány

2003.04.14. 11:23
A világgazdaság újabb szereplői ijedtek meg a SARS-járványtól: az ázsiai tüdőgyulladás problémákat okozhat az amerikai divatiparnak, a hongkongi Cathay Pacific légitársaság árfolyama pedig máris lezuhant, mert a cég járatainak teljes leállítására kényszerülhet a fertőzés miatt.
Megszűnt a közvetlen, személyes kapcsolat az amerikai divatcégek általában New York-ban található központjai és az ázsiai textilgyárak között, ami elemzők szerint nehéz helyzetbe hozhatja a ruhaforgalmazókat, hiába intézhetők az ügyek elvileg telefonon és interneten is.

Bár eddig a pillanatig a járvány nem okozott fennakadást, az amerikai vállalkozások igen sebezhetőek: a legnagyobb szupermarketláncokat ruhával ellátó Kellwood termékeinek például 70 százaléka Ázsiában készül.

Nincs kontroll

A probléma az, hogy mivel az amerikaiak nem utaznak Hongkongba, Kínába, Szingapúrba és Vietnamba, nem tudják ellenőrizni az újabb modellek minőségét és részleteit. A Gap például eddig egész minőségellenőrző csoportokat küldött a kínai gyárakba, amelyek igen olcsóak, ám a termékeik emiatt néha gyatra minőségűek.

Ami nem ázsiai, az drágább

Ha akadozni kezdene a termelés a járvány miatt, a bevált modellek sem fognak érkezni, de ez a divatcégek legrosszabb, szélsőséges forgatókönyve. Szakértők szerint a termelés áthelyezése Ázsiából mondjuk Latin-Amerikába jelentősen megdrágítaná a ruhákat az egész világon.

Alig repülnek

A hongkongi Cathay Pacific légitársaság közvetlenebbül is megszenvedi a járványt: részvényeinek árfolyama hétfőn 17 hónapos mélypontra süllyedt, miután a cég megpendítette, hogy ha a kór továbbra is elriasztja az utasokat, akár járatainak leállítására is kényszerülhet. Már így is törölték járataik 42 százalékát. A hír egy belső dokumentumból szivárgott ki, magával rántva a mélybe számos más ázsiai konkurens, így a Singapore Airlines, a China Southern Airlines és az EVA Airways árfolyamát is.