Ervin
14 °C
21 °C

Járvány miatt olcsóbbak a repülőjegyek

2003.04.27. 18:31
Egyes útvonalakon 60 százalékig terjedő árengedményeket vezetett be a hétvégén a British Airways, válaszul a főleg Kelet-Ázsiában terjedő súlyos légzőszervi tünetegyüttes (SARS) miatti meredek kereslet-visszaesésre.
A legnagyobb európai légitársaság által alkalmazott, átlagosan 20 százalékos árcsökkentések összesen másfél millió utasférőhelyre szólnak. A hétvégétől a BA járatain például már 170 fontért (60 ezer forintért) is lehet New Yorkba utazni menettérti jeggyel, a SARS-vírustól különösen súlyosan érintett Hongkongba pedig 350 fontig süllyedtek a jegyárak; ezek átlagosan 25 százalékos árengedmények az egy évvel ezelőtti ilyenkori tipikus árakhoz képest. A Seychelle-szigetekre azonban a tavalyi csaknem ezer fontos menetjegy jelenleg 550 fontba kerül, és Mauritiusra is hasonló kedvezménnyel lehet eljutni Londonból.

A múlt hónapban 26 százalékkal kevesebben utaztak a British Airway ázsiai és csendes-óceáni járatain, mint 2002 azonos hónapjában, jóllehet már akkor is jóval kevesebb volt az utas éves összehasonlításban, mert abban az időben még élénken éreztették hatásukat a fél évvel korábbi merényletek. A The Times által idézett szakértők áprilisra sem jósolnak javulást.

Londoni piaci elemzők szerint a világ légiközlekedési ipara - amely 2001-ben és 2002-ben összesen 30 milliárd dollárt vesztett a 2001. szeptemberi merényletek hatására - az idén újabb 10 milliárd dolláros veszteséget fog felhalmozni, ezúttal jórészt a SARS-járvány miatt.