Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Ingekkel árasztják el Schröder kancellárt

2002.12.04. 14:05
Tréfás, bár komoly szándékú tiltakozó akciót indított Németországban a szociáldemokraták választási ígéretei ellenére igen magas adók miatt egy webdesigner. Christian Stein javaslatára a mohó államon kiakadt polgárok inget postáznak Gerhard Schröder hivatalába. Az akció váratlanul sikeres lett: eddig 6300 küldemény érkezett meg, 30 ezer úton van és nem elérhetetlen a 100 ezres szám sem.
Csak e hét keddjén 2500 darab ing érkezett a kancellári hivatalba - ismerte el Schröder egyik szóvivője. "El sem tudtam képzelni, hogy ilyen sok embert érdekelhet ez az egész" - nyilatkozta Christian Stein a Wired magazinnak. Amikor ezt a cikket írni kezdtem, a tiltakozók weboldalán található számláló szerint 31 ezer 633 ing indult már útnak Berlin felé, a Willi-Brandt-Strasse egybe. Amikor befejeztem., már 31 ezer 655-nél állt a számláló

Azért éppen inget küldenek, mert egy német mondás ezzel a ruhadarabbal fejezi ki azt, amit a magyar a "lenyúzza a bőrét" vagy a "szívja a vérét", esetleg a "rámegy a gatyája is" fordulattal tenne plasztikussá. Mázlija van Medgyessy Péternek, hogy a magyar polgárokat a jelek szerint sosem sarkallják tettekre a magas közterhek.

Stein szerint reális, hogy a tiltakozó akció végére akár 100 ezer ruhadarab is eljusson a kancellárhoz.

Jó képet vág hozzá

A jelek szerint profi PR-tanácsadókkal körülvett szociáldemokrata kancellár nem próbálja elhallgatni az akciót, sőt a hírek szerint nyilvános fotózást szervez, ahol ingekkel lesz látható. A küldeményeket egyébként egy bielefeldi jótékony szervezetnek passzolja tovább, amely az értük befolyt pénzből munkanélkülieket támogat. A vezető német politikus azért nem mosolyog igazán szívből, hiszen - mint azt szóvivője is elismerte - egyre nagyobb szervezési problémát jelent a napi több ezer csomag elhelyezése.

100 levéllel indult

Az akció úgy indult, hogy Stein november 22-én hajnalban belépett egy chatszobába, ahol meglepően sok ember meglepően szenvedélyesen ostorozta a választások előtt adócsökkentéssel kecsegtető, majd a győzelem után ígéreteit elfelejtő baloldali politikust. A webdesigner erre azon melegében köremailt küldött 100 haverjának, amelyben arra bíztatta őket, hogy egy pikírt karácsonyi üdvözlet mellékleteként küldjék el "utolsó ingüket" a kancellárnak.

Schröder kreatív adóügyi fikázása a szezon divattevékenysége Németországban. A Ketchup Song dallamára írott Der Steuersong (Adódal) című paródia azonnal a slágerlisták élére került, a CD-ből az első héten 350 ezer példány fogyott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!