Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Schwarzeneggert nyolcmilliárdos hiány várja

2003.10.08. 13:15
Az új Kaliforniai kormányzónak nyolcmilliárdos költségvetési hiánnyal kell megbirkóznia. Schwarzenegger kampányában ennek ellenére azt ígérte, nem emel adót, sőt az autók regisztrációs díjának már elfogadott emelését is visszavonja.
Schwarzenegger már győzelme utáni első beszédében elismerte, hogy nehéz feladatokat kell majd kormányzóként megoldania. A színésznek a vezető hivatalnokok kiválasztása mellett elsősorban a költségvetéssel kell foglalkoznia. A 2004. július elsejével induló pénzügyi év költségvetésében ugyanis nyolcmilliárd dolláros hiány szerepel, és az állam idei költségvetését is csak óriási kölcsönökkel tudja egyensúlyban tartani.

Nem emel

Az eleve nehéz helyzetet tovább bonyolíthatja, hogy az új kormányzó kampányában megígérte, hogy amint hivatalba lép, első dolga lesz az autók regisztrációs díjának tervezett megtriplázását visszavonni, ezzel azonban becslések szerint újabb 4,2 milliárd dollártól esik el az állam.

Ugyanakkor Schwarzenegger költségcsökkentést is ígért, sőt ígérete szerint kizárólag ezzel a módszerrel (adóemelés nélkül) oldaná meg az állam pénzügyi problémáit - igaz konkrét tervekről eddig nemigen beszélt. A költségvetési tervet január 10-ig kell benyújtani.

38 milliárdos hiány

A harmincnégymilliós állam 1,3 billió dolláros gazdasága az ötödik legnagyobb lenne, ha Kalifornia független állam lenne. A munkanélküliség 6,7 százalékos (az amerikai átlag 6,4 százalék). A 2003-as költségvetés hiánya 38 milliárd dollárra rúgott. 1995 és 2000 között 1,4 millió ember költözött Kaliforniába, de 2,2 millió elhagyta az államot - minden negyedik helyi lakos külföldön született.