Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Egymilliárd dollárt fizetnek a Wall Street-i cégek

2002.12.20. 12:00
Az amerikai tőzsdefelügyelet várhatóan pénteken jelenti be, hogy a legnagyobb befektetési bankok összesen körülbelül egymilliárd dollárt hajlandók fizetni azért, hogy elkerüljék a befektetési és tanácsadói tevékenységük összefonódása miatt ellenük indítandó eljárásokat.
Idén májusban a Merril Lynch százmillió dollárt fizetett New Yorknak, miután Eliot Spitzer főügyész vizsgálatot indított a cég ellen. A vád az volt, hogy a technológiai boom idején a brókertevékenységet is folytató bankházak elemzői vásárlásra ajánlottak olyan részvényeket, amelyekről magánemberként egész más volt a véleményük.

Ezzel megkárosították a befektetőket - a tőzsdei buborék kipukkanásakor csillagászati összegek úsztak el -, saját cégeik viszont jócskán profitáltak a piaci tranzakciók, részvénykibocsátás-szervezések, valamint felvásárlási és fúziós tanácsadás után fizetett jutalékokból. A főügyész akkor közölte, hogy más cégek ellen vizsgálatot kíván indítani.

A Citigroup fizeti a legtöbbet

A New York Times értesülései szerint a mostani egyezség alapján a legnagyobb büntetést, 350 millió dollárt a Citigroup fizeti, azt követi a Credit Suisse First Boston 150 millióval. Más bankok, így a Morgan Stanley, a Goldman Sachs, a Deutsche Bank, a UBS Warburg, a JP Morgan, a Lehman Brothers és a Bear Stearns 50-75 millió dollár körüli büntetést fizetnek.

Nem ismerik el felelősségüket

A kirótt büntetés egy része egy kártérítési alapba kerül, más részét a befektetők felvilágosítására, illetve független elemzésekre költik. A cégek a megállapodásban vállalták, hogy szigorúan ellenőrzik részlegeik függetlenségét, ugyanakkor nem kötelesek elismerni, hogy félrevezették ügyfeleiket. Sem a tőzsdefelügyelet, sem a vállalatok nem kommentálták a New York Times értesülését.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!