Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egymilliárd dollárt fizetnek a Wall Street-i cégek

2002.12.20. 12:00
Az amerikai tőzsdefelügyelet várhatóan pénteken jelenti be, hogy a legnagyobb befektetési bankok összesen körülbelül egymilliárd dollárt hajlandók fizetni azért, hogy elkerüljék a befektetési és tanácsadói tevékenységük összefonódása miatt ellenük indítandó eljárásokat.
Idén májusban a Merril Lynch százmillió dollárt fizetett New Yorknak, miután Eliot Spitzer főügyész vizsgálatot indított a cég ellen. A vád az volt, hogy a technológiai boom idején a brókertevékenységet is folytató bankházak elemzői vásárlásra ajánlottak olyan részvényeket, amelyekről magánemberként egész más volt a véleményük.

Ezzel megkárosították a befektetőket - a tőzsdei buborék kipukkanásakor csillagászati összegek úsztak el -, saját cégeik viszont jócskán profitáltak a piaci tranzakciók, részvénykibocsátás-szervezések, valamint felvásárlási és fúziós tanácsadás után fizetett jutalékokból. A főügyész akkor közölte, hogy más cégek ellen vizsgálatot kíván indítani.

A Citigroup fizeti a legtöbbet

A New York Times értesülései szerint a mostani egyezség alapján a legnagyobb büntetést, 350 millió dollárt a Citigroup fizeti, azt követi a Credit Suisse First Boston 150 millióval. Más bankok, így a Morgan Stanley, a Goldman Sachs, a Deutsche Bank, a UBS Warburg, a JP Morgan, a Lehman Brothers és a Bear Stearns 50-75 millió dollár körüli büntetést fizetnek.

Nem ismerik el felelősségüket

A kirótt büntetés egy része egy kártérítési alapba kerül, más részét a befektetők felvilágosítására, illetve független elemzésekre költik. A cégek a megállapodásban vállalták, hogy szigorúan ellenőrzik részlegeik függetlenségét, ugyanakkor nem kötelesek elismerni, hogy félrevezették ügyfeleiket. Sem a tőzsdefelügyelet, sem a vállalatok nem kommentálták a New York Times értesülését.