Sára, Márió
-6 °C
2 °C

A szenátus elfogadta a számviteli szabályok reformját

2002.07.16. 11:06
Az amerikai szenátus hétfőn egyhangúan elfogadta a számviteli eljárások reformját célzó törvénytervezetet, amely súlyos büntetéseket irányoz elő az adócsalást elkövető cégek vezetőinek.
Az új törvény egy ellenőrző bizottság létrehozását írja elő, amely meghatározza az új számviteli normákat, könyvvizsgálatokat hajt végre, és megbünteti a szabályokat áthágó számviteli cégeket. Egyúttal megtilt a számviteli cégeknek bizonyos tanácsadói tevékenységet és megerősíti a tőzsdei akciókat felügyelő amerikai bizottságot.

A tervezetet, amelyet Paul Sarbanes demokrata párti szenátor kezdeményezett, még jóvá kell hagynia az amerikai törvényhozás két házának, mielőtt George Bush elnöknek átnyújtják aláírásra.

A képviselőház április 24-én egy kevésbé szigorú szöveget fogadott el, amely nem választotta külön egyértelműen a számviteli cégek tevékenységében a számvitelt és a tanácsadást.

Az elnök elégedett

Bush elnök elégedetten nyilatkozott a szenátusi szavazásról, hangsúlyozva, hogy a szigorú törvényben benne van minden számviteli és büntetőjogi reform, amit korábban meghirdetett. Egyúttal felszólította a kongresszus két házát: hangolják össze tervezeteiket, hogy a reformot még az augusztusi törvényhozási vakáció előtt be lehessen vezetni.

Trent Lott, a szenátusi republikánus kisebbség vezetője közölte, hogy a kompromisszumos szöveg "nagyon közel áll" majd a felsőház által elfogadotthoz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!