Gusztáv
-4 °C
1 °C

Az EU-ban csak a bolgár infláció veszélyesebb a magyarnál

2008.05.28. 09:32
A feltörekvõ országok közül az inflációs sokkok Jamaikát, Ukrajnát és Kazahsztánt érintik a legérzékenyebben – derül ki a Fitch legfrissebb tanulmányából. A 73 országra kiterjedõ elemzés alapján Magyarország a ranglista 41. helyét foglalja el, az EU tagországai közül csupán Bulgária szerepel hazánknál elõrébb.

Az inflációs nyomás erõsödése hosszabb távon jelentõs költségekkel jár ugyan, rövid és középtávon azonban a makrogazdasági volatilitás jelentheti az elsõdleges problémát - derül ki a Fitch feltörekvõ országokat elemzõ tanulmányából. A hitelminõsítõ intézet szerint a makrogazdasági volatilitás egyfelõl csökkenti az adósságviselési képességet, másfelõl pedig növeli az árfolyam és a bankválságok bekövetkezésének kockázatát, míg az infláció az adósság szerkezetére lehet kedvezõtlen hatással: a devizaadósság emelkedéséhez és a lejárati idõ rövidüléséhez vezethet – írja a Portfolio.

A feltörekvõ országokban az inflációs kockázatok 2007. közepe óta tartó erõsödése alapvetõen a kínálati oldalt érintõ nemzetközi tényezõkkel indokolható - írja a Fitch. Az érintett országok közé sorolható a kelet-közép európai országok mellett az ázsiai gazdaságok jelentõs része is, bár utóbbiak nem tartoznak a legsérülékenyebbek közé. Ezt az indokolhatja, hogy az inflációs dinamika viszonylag alacsony és kisebb a gazdaság túlhevülésének veszélye, megjegyzendõ ugyanakkor, hogy Vietnam és Sri Lanka kivételt képez.

A kelet-közép európai országokat illetõen az elmúlt egy év jelentette az elsõ igazi tesztet - derül ki a Fitch elemzésébõl. A régió gazdaságait (így Magyarországot is) általában a jegybanki inflációs céloknál magasabb inflációs ráta és a maginflációs index emelkedése jellemezte. A folyamat az inflációs várakozások romlásához és a másodlagos inflációs kockázatok felerõsödéséhez vezetett. A Fitch szerint ilyen jellegû problémákkal 2008 végéig még biztosan számolni kell.