Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Hazudott a Shell

2004.04.21. 14:17
Tudatosan hallgatták el a Shell vezetői, hogy 2002 óta csökkent a társaság olajkészlete - tárta fel egy független jelentés. A hírek azután kerültek napvilágra, amikor már a harmadik vezető beosztásban lévő vezető távozott a cégtől nagyon rövid idő alatt.
A Shell olajtársaság vezetői tudatosan hallgatták el jelentéseikben, hogy már 2002 óta igencsak megcsappant a társaság kőolaj- és földgázkészlete. Mindez egy hétfőn nyilvánosságra hozott független jelentésből derült ki.

Kirugások

A hírek azután kerültek napvilágra, miután a társaság ismét, immár harmadszor bejelentette, hogy kevesebb az olajkészlete az ismertnél, illetve amikor már a harmadik vezető beosztásban lévő vezetőt, Judy Boynton is kirugták a cégtől - sokkolva ezzel a befektetőket.

A Shell háromszáz millió hordóval több olajkészletet tüntetett fel jelentésében 2002-ben, és további készázmillióval többet 2003-ban - írja a Reuters. Az ügy miatt március elején távozott Sir Phil Watts, a csoport elnöke, valamint Walter van der Vijver, a kőolaj- és fölgázüzletág vezetője.

Leminősítés

Mindezek miatt a Standard & Poor's leminősítette a Shellt. A Shell-botrány január 9-én robbant ki, amikor a társaság bejelentette, hogy az elkönyveltnél húsz százalékkal kevesebb tartalékkal rendelkezik.

A Royal Dutch/Shell mintegy 70 millió dollárért (közel 15 milliárd forintért) adná el a Romániában még meglévő 58 töltőállomását - írja a Napi Online. A brit-holland olajcég tavaly júliusban épp a Molnak adta el 23 kútját. A román pénzügyi lap értesülései szerint a Shell azért szabadulna meg a kutaktól, mert a részlegesen liberalizált piacon nem tudja tovább emelni az árakat, hogy növelje bevételét és hasznát.