Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Óránként 600 millió forintot keres a Shell

2007.02.01. 14:50
A kitermelés alig nőtt, de a magas olajár 25,36 milliárd eurós profithoz segítette 2006-ban a Shellt. A vállalat ellen egy nemzetközi akció keretében ma Budapesten is tüntettek a zöldek, mert szerintük a cég a környezet károsításával éri el óriási nyereségét.

Óránként másfél millió angol fontnyi pénzt "termelt" tavaly a brit–holland Royal Dutch Shell, Európa nagyságra második olaj- és gázipari vállalata. Mint jelentette, éves nyeresége 25,36 milliárd euró (12,94 milliárd font) lett. Az idei évre előreláthatóan már nem számíthat ilyen eredményre, mert alacsonyabb szinten lehet az olaj ára, és Nigériában a termelést továbbra is veszélyeztető helyi politikai akciókra lát esélyt.

Részletes adatokat utolsó – negyedik – üzleti negyedévéről közölt, ezek szerint eredménye (a megelőző év azonos időszakához mérten) 21 százalékkal csaknem 4,1 milliárd euróra javult (az olajjal foglalkozó üzleti tevékenységben 2,86 milliárd eurót ért el), változatlan szintű, 58,6 milliárd eurós eladások mellett. Az éves eladási érték 247 milliárd euró lett. A kitermelés kevéssel nőtt, elérve átlagosan a napi 3,65 millió hordónyit. Ennél kisebb termelésre számítanak az idén. Minimálisan növelik – a tavalyi 22 milliárdról 23 milliárd dollárra – nettó ráfordításaikat az idén. A Royal Dutch Shell az idén emelt összegű ajánlatot tett a Shell Canada még általa nem birtokolt 22 százalékos tőkerészére.

Az Exxon gazdaságtörténeti rekordnyeresége
Negyedik negyedbeli nyereségcsökkenése dacára a tavalyi egész évet az amerikai gazdaságtörténet valaha mért legnagyobb nyereségével zárta az amerikai Exxon Mobil olajvállalat: adózott eredménye 39,5 milliárd dollár lett az egy évvel korábbi - saját rekord - 36,13 milliárd dollár után. Az egy részvényre jutó eredmény 6,68 dollárra nőtt a korábbi 5,76 dollárról. A világ legnagyobb tőzsdén jegyzett olajcége a tavalyi évben 377,64 milliárd dolláros forgalmat bonyolított, meghaladva a 2005-ös, akkor ugyancsak rekord 370,68 milliárd dolláros forgalmát.

Mindeközben az olajipar által okozott környezetterhelés ellen általában, egyben a Shell ellen célzottan demonstráltak környezetvédők egy nemzetközi akciósorozat keretében csütörtökön délelőtt egy budapesti Shell benzinkútnál. A rendőrségen bejelentett akció keretében a "Shell, takarítsd fel!" feliratú transzparenssel megjelenő tíz környezetvédő egy órán át szórólapokat osztogatott a járókelőknek.

Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetségének (MTVSZ) programvezetője az MTI-nek elmondta: a Föld Barátai nemzetközi zöldmozgalom tagjaként, a brüsszeli szervezet kezdeményezésével összhangban választották ki a Shell olajtársaságot a demonstráció célpontjaként.

A zöldek a budapesti tiltakozás előtt egy nappal Amsterdamban és Londonban is szerveztek demonstrációkat, amelyeket a holland-brit olajvállalat aktuális gazdasági eredményeinek nyilvánosságra hozatalára időzítettek. A környezetvédők szerint a Shellnél a legszembetűnőbbek a nyereségesség és a környezeti ráfordítások közötti különbségek. A Shell óriási nyereségét a környezet és a helyi lakosok károsítása árán éri el – vélik a zöldek. Véleményüket a Föld Barátai által készített friss tanulmányra alapozzák.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!