Beáta, Izolda, Lea
0 °C
17 °C

Tíz év után elkészült a sanghaji óriás

2008.08.30. 20:08
Elkészült Kína legmagasabb, 101 emeletes épülete, augusztusban Sanghajban nyitott meg kapuit a 492 méter magas irodaház. A beruházásra meglehetősen sokat kellett várni, a létesítmény több mint tíz év után fogadhatja a bérlőket. Már induláskor a vártnál nagyobb kihasználtsággal, 55 százalékkal büszkélkedhet, ami egy év múlva a tervek szerint elérheti a 90 százalékot a roppant nagy prémium irodafelületek iránti keresletnek köszönhetően – írja a Financial Times.

A globális pénzpiaci válság ellenére úgy tűnik élénk az irodapiaci kereslet Kínában, így nagy az érdeklődés az ország legmagasabb épülete, a 101 emeletes Sanghaji Világkereskedelmi Központ (SWFC) iránt is. A 492 méter magas felhőkarcolót a napokban adták át, és az iroda felületének a vártnál nagyobb része elkelt már a nyitás előtt, a kihasználatlansági ráta mindössze 45 százalékos volt.

Az SFWC és tőle jobbra a Jinmao torony (Sanghaj korábbi legmagasabb toronyháza)

Ez utóbbi szám pedig várhatóan hamarosan tovább csökken, a vezetés 90 százalékos telítettség elérésére számít 2009 nyarára. A kedvező várakozásokat az is indokolja, hogy nagyon erős a kereslet a prémium irodafelületek iránt Sanghajban.

2006 decemberében még - kis túlzással - eltörpült a Jinmao mellett az SWFC (Fotó: Nagy Attila)

A torony egyébként nem rövid idő alatt készült el, felhúzása több mint tíz év alatt sikerült. Az építkezést kétszer is elhalasztották, először az ázsiai pénzügyi válság idején, majd politikai feszültség hatására az eredeti dizájn kritikájának következtében, amely után eltávolították a nem megfelelő építészeti elemeket a tervekből.

A tervező iroda először ugyanis kör alakú nyílást álmodott a torony tetejére, ezt azonban a sanghaji városatyák megtorpedózták, mivel a kínai önbecsülést sértette volna egy a japán zászlót idéző megoldás. Így az átdolgozott tervekben már fordított trapéz alakú lett a nyílás, aminek köszönhetően leginkább egy sörnyitóra hasonlít az épület. (A lyukra egyébként statikai, stabilitási okokból van szükség, a szeles sanghaji időjárást kisebb kilengéssel, jobban bírja az épület, mivel a felső részére ható nagy erejű légáramlatok jó része átvezetődik a nyíláson.)

Az épülő SWFC a Jinmao toronyból (Fotó: Nagy Attila)

Az építtető japán ingatlanpiaci mágnás szerint Sanghaj gazdasági fejlődése a nemzetközi kedvezőtlen környezet ellenére tovább folyatódik majd a jövőben, ami jelentősen megnöveli majd a keresletet a magas minőséget képviselő irodák iránt, véleménye szerint az igény két, ill. háromszorosára is növekedhet a prémium kategóriás felületek iránt. A SWFC-ben egyébként a város legmagasabb bérleti díjaival kell számolnia bérlőknek, egy négyzetméter irodafelület napi bérleti díja 3 dollárt tesz ki, vagyis valamivel több, mint két eurót.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!