Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Gyűrűzik a Siemens-botrány

2006.11.17. 13:46
A távközlési után az energetikai ágazatot is elérte a Siemensnél kirobbant vesztegetési botrány. Egy német lap szerint a kenőpénzeknek köszönhetően komoly kelet-európai megbízásokhoz jutott a német cég. A magyar Siemensnél nem nyilatkozhatnak, úgy tudjuk, az ügynek - legalábbis egyelőre -nincs magyar vonatkozása.

A Siemensnél kirobbant kenőpénzbotrány nemcsak a távközlési üzletágat érintheti. A wuppertali legfőbb ügyész megerősítette a német Süddeutsche Zeitung értesüléseit, miszerint az eddig tíz egykori és jelenlegi Siemens-alkalmazott mellett vizsgálatot folytatnak a cég más munkatársai ellen is.

Az ügyész részleteket nem árult el, de a német lap úgy tudja, a vizsgálat - amely hónapokig eltarthat - a Siemens erőművekkel foglalkozó üzletágának alkalmazottaira irányul (a cikk itt olvasható). A lap szerint a Siemens Power Generation kenőpénzek közbeiktatásával jutott nagyobb megbízásokhoz Kelet-Európában.

A Süddeutsche nem nevesítette, mely országok lehetnek érintettek, de piaci forrásokból úgy tudjuk, a Siemens energetikai ágazata a volt szocialista tömb szinte minden országában megjelent. Magyarországon is működik a cégcsoportnak energetikai vállalata. A Siemens Erőműtechnikai Kft. az 1953-as alapítású Erőkar (Erőműjavító és Karbantartó Vállalat) 1997-es privatizálásával jött létre, bár csak 2002 óta viseli mai nevét.

A magyarországi Siemensnél senki nem nyilatkozhat a németországi cégnél folyó vizsgálatról - mondta az Index kérdésére Farkas Szilvia kommunikációs igazgató. Azt ugyanakkor megerősítette, hogy az eddig napvilágot látott adatok szerint az ügynek nincs magyar vonatkozása. A németországi Siemens nemzetközi médiakapcsolati osztályán visszahívást ígértek, ám arra eddig hiába vártunk.

A Siemens hazánkban is aktív szereplője az energetikai piacnak. Maga az Erőműtechnikai Kft. kilencven százalékban exportra termel, nagyrészt az anyavállalatnak gyárt energetikai eszközöket. A Siemens Zrt. ugyanakkor tavaly megnyerte azt a közbeszerzési eljárást - az elsőt, amelyet ilyen tevékenységre kiírtak -, amelynek eredményeképpen megépítheti a miskolci kombinált ciklusú erőművet. A több létesítményből álló beruházás együttes költsége 14 milliárd forint, a közbeszerzési eljárás által érintett beruházásé ebből nagyjából tízmilliárd.