Gerzson
-3 °C
2 °C

Nagyszabású rendőrségi razzia a Siemensnél

2006.11.15. 23:19
A német hatóságok szerint a cég egyes vezetői potenciális külföldi megrendelőket kentek meg. A razziában több száz rendőr vesz részt, irodákat, a cégvezetők lakásait kutatják át bizonyítékok után kutatva Németországban.

Súlyos pénzügyi visszaélések gyanújával nagyszabású razzia kezdődött szerdán a Siemens konszernnél - erősítették meg hivatalosan Münchenben, ahol a cég főhadiszállása található.

A nagyszabású hatósági razziáról először a Spiegel Online tudósított, jól tájékozott forrásokra hivatkozva. A rendszerint jól értesült hírmagazin internetes kiadásában arról számolt be, hogy a razzia a tervek szerint csütörtökön is folytatódik - a tekintélyes müncheni ipari, illetve elektronikai cég több helyi irodájában, sőt Bajorország más városaiban is, ahol a Siemens ugyancsak irodákkal, illetve telephelyekkel rendelkezik.

A nyomozásban mintegy kétszáz rendőr, továbbá adóhatósági és ügyészségi képviselő vesz részt, s az irodákon kívül a vállalat több magas rangú munkatársának magánlakását is átkutatják. Értesülések szerint a hatóságok több mint harminc irodában, illetve lakásban nyomoznak.

A Spiegel Online információit nem sokkal később a müncheni főügyész is megerősítette, utalva arra, hogy több alkalmazott ellen pénzek hűtlen kezelésének gyanúja merült fel. Korábban a Spiegel Online által idézett források arról számoltak be, hogy állítólag jelentős összegekről van szó, amelyeket arra használtak, hogy potenciális megrendelőknek tekintélyes megvesztegetési pénzeket fizessenek ki. Az átutalásokat a gyanú szerint részben külföldi, egyebek között svájci bankokon keresztül bonyolították. Ezzel kapcsolatban a főügyész részleteket nem közölt.

A Németország és Európa egyik legtekintélyesebb ipari-elektronikai cégének számító Siemens szóvivője elismerte, hogy a konszernnél nyomozás kezdődött, és hangoztatta, hogy a cég teljes mértékben együttműködik a hatóságokkal. Azt állította ugyanakkor, hogy a Siemensnél olyan szabályozások vannak érvényben, amelyek összeegyeztethetetlenek megvesztegetési pénzek kifizetésével. A szóvivő kora esti nyilatkozatában utalt arra, hogy a konszern hat korábbi, illetve jelenleg is aktív munkatársa ellen merült fel a pénzügyi visszaélések gyanúja.

A Spiegel Online szerint a cégnél az elmúlt években több alkalommal is előfordult, hogy munkatársai különböző szerződéseket megvesztegetési pénzekkel, illetve más juttatásokkal igyekeztek biztosítani, vagy ők maguk fogadtak el pénzt a megrendelőktől.

Egyelőre nem ismeretes, hogy a Siemens melyik ágazatát érinti az állítólagos visszaélések gyanúja.