Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Egy vagy két támadás érte a Világkereskedelmi Központot?

2001.10.26. 11:38
Több mint 3 milliárd dollár a tétje a Swiss Reinsurance és a WTC épületegyüttesének nagy részét 99 évre bérbe vevő Larry Silverstein közötti bírósági csatának.
A Swiss Reinsurance egy amerikai szövetségi bíróságtól annak megállapítását kéri, hogy egy vagy két terrortámadás érte-e szeptember 11-én a World Trade Centert.

A viszontbiztosító szerint egy támadás volt. A gépeltérítők ugyanis együttműködve törekedtek egy konkrét cél elérésére, a Világkereskedelmi Központ lerombolására - foglalta össze a gondolatmenetet a Bloomberg kolumnistája .

A tét 3,5 milliárd dollár

A skolasztikus kérdés mögött persze pénz áll. A viszontbiztosító ugyanis - másokhoz hasonlóan - szerződéseibe belefoglal egy kiegészítést, mely 3,5 milliárd dollárban maximalizálja a káreseményenként kifizethető összeget.

A Swiss szerint egyébként a két 110 emeletes toronyház helyettesítése várhatóan 3,9 milliárd dollárt emészt fel, a kiesett irodabérlet-bevételek pedig további 1,1 milliárd dollárost kárt okoznak. A biztosítónak a károk 22 százalékáért kell felelősséget vállalnia.

A biztosítási szakma réme

A dolgot persze egész másképp látja Larry Silverstein, aki idén júliusban vette 99 évre bérbe a WTC épületegyüttesének nagy részét.

Silverstein azt állítja, hogy először egy repülőgép csapódott az egyik toronyba, majd 18 perc múlva egy másik a másik toronyba. Tehát két terrortámadás történt.

Ha a bíróság neki ad igazat, akkor a biztosítók által kifizethető összeg felső határa 7 milliárd dollárra emelkedik.

A bíróságon komoly nyelvészeti és filozófiai viták várhatók, mivel Silverstein egyik érvét az "esemény" szó jelentésére alapozza. De a The Financial értesülései szerint az esetjog kincsesbányájában talált egy olyan ítéletet is, mely az ő álláspontját támogatja.

Két épület két összeomlott fala

A biztosítók gyakran érvelnek úgy, hogy a földrengések és az azt követő utórezgések vagy a hurrikánok és a velük járó felhőszakadások egy és ugyanazon esemény részei.

Silverstein jogászainak érvelése egy 1959-es eseten alapul, amikor is egy felhőszakadás miatt az Arthur Johnson részvénytársaság két különálló épületének egy-egy fala összeomlott. A fellebbviteli bíróság akkor úgy döntött, hogy nem a felhőszakadás, hanem a falak összeomlása volt a katasztrófa, és két kárigényt hagyott jóvá.

Mivel Mr. Silverstein vállalata, a Silverstein Properties, valamint a Westfield America csak idén júliusban vették bérbe 3,2 milliárd dollárért az épületegyüttest, szeptember 11-éig még nem egyeztek meg a biztosítási politika minden részletében.