Valér
-2 °C
0 °C

A skótok kezdik megszeretni az eurót

2002.07.10. 09:38
Az utóbbi fél évben egyre népszerűbb lett az euró a skótok körében, akik Nagy-Britannia országos arányánál jóval nagyobb mértékben értenek egyet a font euróra cserélésével.
A System Three közvélemény-kutató felmérése szerint jelenleg a skótok 36 százaléka támogatja az eurózónához történő csatlakozást, szemben a januári 29 százalékkal. A font híveinek aránya pedig 48-ról 45 százalékra csökkent. Ez azt jelenti, hogy a két tábor közötti 19 százalékpontos év elejei különbség 9 százalékpontra csökkent.

A skót adatok jóval felülmúlják az euró híveinek egyesült királyságbeli szintjét, ugyanis a legújabb felmérés szerint Nagy-Britanniában csupán a népesség 25 százaléka támogatja a font euróra cserélését, az 58 százaléknyi ellenzővel szemben.

Úgyis jön az új pénz

Bár az euró bevezetését jelenleg csak a skótok valamivel több mint harmada támogatja, azonban a népesség 60 százaléka azzal számol, hogy öt éven belül már az euró lesz az ország hivatalos fizetőeszköze. Továbbá majd felük (45 százalék) úgy véli: Skócia hosszú távú gazdasági érdeke, hogy az eurózóna tagja legyen - írja a felmérést ismertető Sunday Herald című skót lap.

A felmérést megrendelő Skót Nemzeti Párt, valamint a Skócia Európában elnevezésű európárti lobbicsoport lelkesen üdvözölte a kutatás eredményét. Az utóbbi szervezet képviselője szerint az adatok azt támasztják alá, hogy a Nagy-Britanniának mindig is leginkább Európa-párti részének bizonyuló Skóciában az euró bevezetéséről tartandó referendumon többségben lesznek az euró hívei.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!