Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Skandináv országok az élen

2004.10.14. 07:59
A svájci Világgazdasági Fórum felmérése szerint az európai országok gazdasága versenyképes, mert megbízható és kiváló makrogazdasági mutatókkal rendelkeznek, az Egyesült Államok technikai fölénye azonban szintén meghatározó.
Az észak-európai országok a legversenyképesebbek a világon a svájci székhelyű Világgazdasági Fórum (VF) által most közzétett idei globális versenyképességi jelentés szerint, amely egy 8700 vállalati vezető bevonásával készült felmérés alapján készült és 104 országot rangsorol.

Tényezők

Eszerint az idén is Finnország vezeti a listát, utána az Egyesült Államok, Svédország, Tajvan, Dánia és Norvégia következik. Az új uniós tagországok közül Észtország a legversenyképesebb, ezután Szlovénia következik, majd Magyarország, Csehország, Szlovákia végül Lengyelország.

A rangsor elkészítésében a VF számos tényezőt figyelembe vesz, köztük a makrogazdasági stabilitást, a közintézmények működésének színvonalát és a technológiai fejlettséget. Finnország elsősorban a közintézmények jó működésének és a magánszektor innovativitásának köszönheti, hogy az elmúlt négy évben háromszor is az élen végzett.

Makro

Az észak-európai országokat általában a kiváló makrogazdasági irányítás jellemzi, költségvetésük többnyire szufficites, elenyésző a korrupció, a cégek olyan jogi környezetben működnek, amelyben betartják a szerződéseket és a jogszabályokat - mondta Augusto Lopez-Claros.

A VF globális versenyképességi programjának vezető közgazdásza és igazgatója szerint az USA főként technológiai fölénye folytán került a második helyre, a közintézmények azonban valamivel gyengébb teljesítményt nyújtanak.