József, Bánk
-6 °C
0 °C

Tajvanon betiltják a Smirnoff vodkát?

2003.01.13. 15:40
A tajvani parlament elfogadott egy határozatot, amely arra kötelezi az illetékes minisztériumot, hogy tiltsa be egy évre a Diageo Plc. italainak fogalmazását, mert a Smirnoff vodkát Londonban egy Tajvant lejárató plakáttal reklámozták.
A londoni metróban kitett plakátokon egy karácsonyi ajándékcsomag volt látható, amelyen egy figyelmeztető szöveg állt: "Ez az ajándék karácsonykor elromlik. A szükséges alkatrészek Tajvanból 365 napon belül érkeznek".

Lehet, hogy nem tiltható be

A tajvaniak szerint a reklám sértő, lejáratja az országot, ezért a képviselők 115-100 arányban úgy döntöttek, hogy a Smirbnoffot előállító cég összes márkáját egy évre betiltják, közölte az AP. Eugene Chien külügyminiszter ugyanakkor jelezte: még meg kell vizsgálniuk, az intézkedés mennyire lenne hatásos, vagy hogy például nem sérti-e a WTO-ban érvényes szabályokat.

A Diageo elnézést kért

A Diageo a tajvani tiltakozás hatására azonnal eltávolította a plakátokat, és elnézést kért. Ha termékeit mégis betiltják, úgy Tajvanról egy évre eltűnne például a Smirnoff, a Baileys, a Gordon's gin, a Henessy, a Johnnie Walker, a Seagram's, a Guiness és a Kilkenny sör vagy a Moët pezsgő.