Móric
14 °C
17 °C

Hétfőn nevezik ki az új amerikai pénzügyminisztert

2002.12.09. 11:33
Amerikai lapértesülések szerint Bush elnök John Snow-t, a CSX szállítmányozási vállalat elnökét jelöli a pénteken lemondott pénzügyminiszter, Paul O'Neill helyére. Hivatalos bejelentés hétfőn várható, ha a jelölt átvilágítása időben befejeződik.
A Fehér Ház várhatóan Lawrence Lindsey, a szintén pénteken lemondott elnöki főtanácsadó utódát is megnevezi hétfőn. A legesélyesebb jelölt a Reuters szerint Goldman Sachs korábbi elnöke, Steven Friedman. A jelöléseket a Fehér Ház hivatalosan nem erősítette meg. Dan Murphy, a CSX szóvivője is csak annyit mondott, hogy nincsenek információk a vezérigazgató terveiről.

A 63 éves Snow a legnagyobb amerikai vasúti szállítmányozási cég, a virginiai székhelyű CSX elnök-vezérigazgatója. A közgazdasági és jogi végzettségű cégvezető dolgozott már köztisztviselőként: Ford elnöksége idején a közlekedési minisztérium alkalmazásában állt. A Fehér Ház a New York Times értesülései szerint jelenleg egy háromszázmilliárdos gazdaságélénkítő csomag bevezetését készíti elő, amit Kongresszus, illetve a választók előtt már Snownak kell majd képviselnie.

A vezérigazgató tavaly 2,2 millió dolláros fizetést vett fel, és további tizenegymilliónyi egyéb juttatást kapott a CSX-nél. A vállalat ugyanabban az évben 8,1 milliárdos forgalmat és 957 milliós nyereséget ért el.