Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
2 °C
8 °C

Soros: A válság súlyosabb, mint gondoltam

2009.01.30. 14:07
A világgazdasági válság még súlyosabb, mint ahogy egy évvel ezelőtt megjósolta – nyilatkozta Soros György a Der Standardnak. A magyar származású pénzügyi guru egyszersmind átfogó, globális méretű mentőcsomagot sürgetett a problémák megoldására.

Az osztrák napilap pénteki számában megjelent, a davosi fórumon készült interjúban a pénzmágnás kijelentette, hogy a globális pénzügyi rendszer lényegében összeomlott, és csak mesterségesen tartják életben. "Sokkal rosszabb a helyzet, mint vártam" - közölte, arra az egy évvel korábbi minősítésére célozva, amely szerint a mostani a világháborút követő legsúlyosabb válság lesz.

Véleménye szerint globális mentőcsomagra lenne szükség, mert a periférián lévő országok, köztük a kelet-európaiak, roppant megszenvedik a pénzügyi krízist, amely a fejlett államok bankrendszerének összeomlása következtében gyűrűzött be hozzájuk. "A bankokkal kapcsolatos gond azonban csak a problémák egyike. A másikat annak szükségessége jelenti, hogy saját konjunktúraélénkítő intézkedéseket hozzanak" – fogalmazott.

Csakhogy ehhez az Egyesült Államokkal ellentétben nincs elégséges finanszírozási lehetőségük. Ezért kellenek nemzetközileg összehangolt lépések, méghozzá elsősorban a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank koordinálásával, érvelt Soros. Európában ezt az irányító szerepet az EU-nak kellene magára vállalnia, mert az egyes országok szerinte önmagukban nem elég erősek ahhoz, hogy alátámasszák bankrendszerüket.

A problémás értékpapírok elhelyezésére szolgáló "rossz bankok" modelljéről úgy vélekedett, hogy elengedhetetlen egyfajta nemzetközi megegyezés a kárba veszett tőkék kezeléséről, méghozzá azért, hogy meg lehessen osztani a terheket. Szerinte ebbe minden országnak be kellene kapcsolódnia, különben még több állam fog szenvedni. "Az EU-nak is ebbe az irányba kell mozdulnia, mert ha nem teszi, az euró talán nem is tudja túlélni a válságot" - fejtette ki a magyar-amerikai pénzügyi befektető.

Beszélt arról is, hogy a Barack Obama amerikai elnök által előterjesztett gazdasági ösztönző programot nem tartja elégségesnek. Két további lépést sürgetett az élénkítés sikerének feltételeként: részint a jelzálogrendszer átszervezését és az ingatlanpiac stabilizálását, részint az amerikai bankrendszer újratőkésítését és a hitelnyújtás helyreállítását.