Salamon
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Kellemetlen pillanatokat él át a Societe Generale

2008.01.29. 10:52
Egyre nagyobb a nyomás a Societe Generale francia bankon, hogy nyilatkozzon: miért nem leplezték le a náluk dolgozó bróker tevékenységét, mellyel majdnem ötmilliárd eurós veszteséget okozott a hitelintézetnek.

A francia tőzsdefelügyelet már tavaly figyelmeztette a Societe Generale-t Jerome Kerviel bróker tevékenységéről – jelentette ki a párizsi főügyész. Az ügyész szavai növelik a nyomást a bankon, hogy magyarázza meg, miért nem leplezték le korábban brókerük tevékenységét – írja a BBC Online.

Mélyrepülés a tőzsdén

A Lehman Brothers amerikai befektetési bank 130 euróról 95 euróra csökkentette Franciaország második legnagyobb tőzsdén jegyzett bankja, a Société Générale (SocGen) részvényének a célárát. A francia bankot egyik brókere többmilliárd euró értékű csalása rázkódtatta meg. A Lehman egyidejűleg közölte: nem lát okot arra, hogy vételre ajánlja a SocGen részvényeket, és arra számít, hogy a bank további mintegy 1,2 milliárd euró veszteség leírására kényszerülhet. Hétfőn a párizsi értéktőzsdén a Société Générale árfolyama 3,82 százalék veszteséggel 71,05 eurón zárt. (MTI)

Múlt héten pattant ki a botrány, hogy Franciaország második legnagyobb bankjának brókere jelentős összegű csalássorozatot követett el, ami miatt a bank 4,9 milliárd eurós veszteséget szenvedett el. Ez a banktörténet legnagyobb csalása. Az ügyletet napokon keresztül házon belül próbálták tartani. A 31 éves Jerome Kerviel öt évig dolgozott a banknál, a veszteséget a fedezet nélkül kötött határidős megállapodások okozták.

A bank nem fordult azonnal a hatságokhoz, eleinte megpróbáltak kiszállni a bróker által kötött üzletekből. Az ügyészség hamisítás és hamisított okiratokkal való visszaélés miatt indított eljárást. A hatóságok kezdeményezték a bróker őrizetbe vételét. Csalási kísérlet miatt külön eljárás indul ellene, ha a hatóságok úgy döntenek.

Kerviel ügyvédei szerint a bróker nem követett el csalást. Azt állítják, hogy a Societe General vezetőjének, Daniel Boutonnak nincsenek bizonyítékai a felhozott vádakra. Ugyanakkor azt is hangsúlyozzák, hogy Bouton többször csalást emleget, amikor az ügyről beszél. Christian Charriere-Bournazel ügyvéd szerint Bouton nyilvánosság előtt megrágalmazta ügyfelét.

A francia törvények szerint az ilyen ügyekben maximálisan kiszabható büntetés három év szabadságvesztés és legfeljebb 370 ezer euró bírság.

Nicolas Sarkozy francia elnök szerint a bank vezetőinek vállalniuk kell a felelősséget a botrányban. Egy ilyen jellegű esemény nem maradhat következmények nélkül – mondta Sarkozy.